Ništa protiv HRT-a i kolega: Novinarima zabranjeno komentarisanje na Fejsbuku

Oni, takođe, neće smeti javno da istupaju na društvenim mrežama, posebno u javnosti neće smeti da napadaju svoje kolege.

"Sve odredbe ovog članka koje se odnose na istupe u javnosti odnose se i na istupe na društvenim mrežama. Nikome nije dopušteno da koristi društvene mreže ili blogove za iskazivanje ličnih mišljenja i stavove koji bi štetili HRT-u ili izazvala pitanja o njihovoj nezavisnosti ili nepristranosti", stoji u novom Etičkom kodeksu za novinare i kreativno osoblje na HRT-u.

Isto tako novinarima je zabranjen i svaki javni istup koji bi se shvatio kao “napad na kolege”.

Zaposleni HRT-a, naime, ne smeju se prilikom javnih nastupa koriste govorom mržnje i da ističu političku, versku Ili bilo kakvu drugu pripadnost ili sklonost koja bi objektivno mogla stvoriti utisak o njihovoj nesamostalnosti ili neobjektivnosti, piše u kodeksu.

Prema opštim pravilima kodeksa posebno se ističe da zaposleni ne mogu obavljati privatne poslove u radnog vreme.

"Sve aktivnosti, angažmani i delovanja zaposlenih u HRT-u ne smeju dovoditi zaposlene HRT-a u sukob interesa i/ili promocije ideja i vrednosti koje nisu u skladu s vrednosnim i etičkim načelima", stoji u novim pravilima.

Svaki zaposleni mora da vodi računa o objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti. Svaku situaciju koja bi se u radu zaposlenih mogla shvatiti kao sukob interesa (sukob između privatnog interesa i interesa HRT-a, odnosno javnog interesa) obvezan je da je izbegne i to prijavi merodavnim osobama bez odlaganja.

Radman i sukob interesa

Portal Index.hr, međutim, navodi da je sada gotovo apsurdno spominjati kako je direktor Radman već sankcionisan zbog sukoba intresa i to zbog, kako se navodi, toga jer je kao vlasnik i direktor firme Nautar i član Nadzornog odbora Hipo Alpe Adria banke i Atlantik grupe u potencijalnom sukobu interesa i zbog toga što nije podneo imovinsku karticu.

Zanimljivo je kako je Radman uoči prijave najavio da će u slučaju da odluka glasi da jeste u sukobu interesa sam dati ostavku. Ali, kada je odluka stigla Radman je rekao da ne može da prihvati tumačenje da je direktor HRT-a državni službenik.

Portal, naime, ukazuje da upravo na delima zbog kojih je on odbio da podnese ostavku, sada traži od zaposlenih i kuće da se pravila o sukobu interesa bezpogovorno poštuju.

Inače, prema Kodesu zaposleni ne mogu biti članovi uprava ili nadzornih odbora u konkurentskim kućama niti mogu biti vlasnici, deoničari ili vlasnici udela u tim kućama.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još