Festival filma i medija "Cinema City"

Drugi internacinalni Festival filma i medija Cinema City održaće se od 6. do 14. juna u Novom Sadu, u organizaciji Udruženja Exit. Tokom osam dana Novi Sad će postati grad - festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima.

Programski koncept festivala predviđa filmski, muzički i akademski program kao i festival novih medija koji će se odvijati na više od 20 lokacija. Za osam dana biće prikazano 135 fimova u više od 160 emitovanja.

Filmski program predstaviće 14 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama. Filmovi će se prikazivati u 5 zatvorenih i 3 bioskopa na otvorenom koji će imati najsavremeniju kino-opremu.

Cinema City će predstaviti bogat akademski program sa preko 30 panela i učesnicima iz više od 10 zemalja, dok će se u večernjim časovima održavati raznovrsna muzička dešavanja.

Festival "Cinema City" baziran je na konceptu "grada festivala", koji je promovisan na Filmskom festivalu Srbije 2007. na čijim temeljima je i nastao. Sa značajnim izmenama u programskom konceptu, Festival je sada internacionalan, sa Nacionalnom klasom kao posebnom takmičarskom celinom. 

Cinema City
će ugostiti veliki broj filmskih autora iz zemlje i sveta, a atraktivan filmski i akademski program namenjen je filmskim profesionalcima i širokoj publici. 

(old_image)Program

Filmski program predstaviće 16 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim tematskim paralelnim programima. Za Grand Prix takmičiće se filmovi iz selekcije nezavisnog internacionalnog filma koja nosi naziv "Exit Point", dok će se za nagrade u okviru selekcije Nacionalna klasa takmičiti domaća ostvarenja snimljena tokom protekle godine. Takmičarska selekcija Up to 10.000 bucks predstaviće filmove snimljene sa budžetom do 10.000 dolara, koji će se birati putem konkursa festivala koji je otvoren do 30. aprila. Selektor ovog programa je reditelj Dejan Zečević.

Kroz revijalni program biće prikazana neka od najznačajnijih filmskih ostvarenja ove godine, muzički filmovi, omaž našem velikom autoru, najbolji regionalni filmovi po izboru Sarajevskog filmskog festivala, lektira filmske komedije kao i najnovija ostvarenja atraktivnih svetskih kinematografija. 

Ovogodišnji festivalski centar biće Srpsko narodno pozorište, a filmovi će se prikazivati u pet zatvorenih i tri bioskopske arene na otvorenom koje će imati najsavremeniju kino opremu. 

Kako je izgledalo prvo predstavljanje drugog izdanja Cinema Cityja u galeriji "Superspace", kao i neke detalje o organizaciji ovogodišnjeg Festivala, saznajte ovde.

Detaljnu satnicu ovogodišnjeg Cinema City festivala pogledajte ovde.

Selekcije

(old_image)EXIT POINT / Glavna takmičarska selekcija
Jedna od glavnih takmičarskih selekcija u okviru festivala Cinema City je internacionalna selekcija filmovaExit Point. Exit Point će u periodu od 6. do 14. juna predstaviti bogatu ponudu projekcija najnovijih inostranih filmova nezavisnog karaktera, koji će konkurisati za glavnu nagradu – Grand Prix. Osnovna tema ovogodišnje glavne takmičarske selekcije, koja objedinjuje autore i filmove iz različitih regiona, prikazane i nagrađivane na mnogim filmskim festivalima, biće ideja egzistencijalizma. Svi filmovi će imati svoje premijere u Srbiji. Program Exit Point će se održavati u SNP-u sa repriznim terminima projekcija u Katoličkoj porti. 
Program selekcije Exit Point pogledajte ovde.

NACIONALNA KLASA / Nacionalna selekcija
Nacionalna klasa, naziv je druge od tri takmičarske selekcije Cinema Cityja. Predstaviće domaće filmove snimljene tokom 2008. i 2009. godine. Neke od filmova festivalska publika će imati priliku da premijerno pogleda, dok su u selekciju uključena i ostvarenja koja su već imala bioskopska prikazivanja. Festival će ugostiti i brojne domaće filmske autore. 
Na Cinema Cityju premijere će doživeti nekoliko domaćih ostvarenja, među njima je i novi film Miroslava Momčilovića "Čekaj me, ja sigurno neću doći".
Van konkurencije, u Nacionalnoj klasi biće prikazan animirani film Alekse Gajića "Technotise – Edit i ja", koji će i otvoriti Festival "Cinema City".

(old_image)UP TO $10.000 / Filmovi snimljeni sa manje od $10.000
Treća takmičarska selekcija Festivala "Cinema City" je “Up to 10.000 Bucks” i podrazumeva učešće filmova koji su snimljeni sa budžetom manjim od 10.000 dolara. Osnovni uslov za učešće u ovoj selekciji je budžet filma. Selektor programa je reditelj Dejan Zečević, dobitnik nagrade za najbolju režiju domaćeg filma na prošlogodišnjem festivalu, dok je koordinatorka programa Dina Vuković. Pobednički film ove selekcije osvojiće i novčanu nagradu od dve hiljade dolara. 
Više o konkursu za ovu selekciju možete naći ovde.

BALKAN BOX/ SFF HIGHLIGHTS
Balkan Box predstavlja presek najnovije filmske produkcije iz regiona. Selekcija Balkan Box je prilika da domaća publika vidi neke od najznačajnijih novih filmskih ostvarenja iz Hrvatske, Slovenije, Albanije, BiH, Bugarske, Turske... Ove godine, u saradnji sa Sarajevskim filmskim festivalom, Cinema City vam otkriva zanimljive naslove i autore iz regiona.

NEW LATINO CINEMA / Novi latinoamerički filmovi
Cinema City će kroz selekciju novog latino filma predstaviti neka od najboljih latinoameričkih ostvarenja. Veliki broj filmova snimljenih u poslednjih par godina doveo je do isticanja novih mladih autora koji donose potpuno novi artistički filmski izraz. Brojne nagrade koje su latinoamerički autori osvojili na uglednim svetskim festivalima najbolje govore o visokom kvalitetu i raznovrsnosti latino produkcije.

PLANET ROCK / Muzički filmovi
U okviru selekcije Planet Rock biće prikazani filmovi inspirisani muzikom. Muzički film je prethodnih godina doživeo ekspanziju, a veliki reditelji, glumci, fotografi, snimili su filmove o muzičkim zvezdama i legendarnim bendovima, čije uzbudljive biografije i karijere izazivaju veliku pažnju javnosti.

(old_image)PEĐINA FILMSKA KOLEKCIJA / Lektira svetskog filma
U okviru selekcije Lektira svetskog filma biće predstavljena neka od najznačajnijih ostvarenja svetske kinematografije. Poznati novosadskih filmofil Peđa Protić podeliće sadržaj svoje čuvene filmske kolekcije sa posetiocima festivala. Tema ovogodišnje lektire svetskog filma je komedija kao žanr.

Retrospektiva stranog autora
U okviru ove selekcije prošle godine su bili prikazani filmovi reditelja Čeng Dong Lija koji je 2007. godine dobio nagradu za najboljeg azijskog autora, a ove godine očekuje nas upoznavanje sa filmskim delom još jednog velikana svetske kinematografije.

Omaž domaćem autoru
U okviru ove selekcije biće predstavljeni filmovi jednog od najznačajnijih domaćih i evropskih autora, Aleksandra Saše Petrovića.

GODZILLA / Selekcija horor filmova
Selekcija horor filmova predstaviće originalnu istoriju filmova o Godzili, čija estetika i specijalni efekti već pripadaju prošlosti filmske industrije, ali i dalje drže mesto kultnih ostvarenja među poštovaocima ovog žanra.

ANIMATRIX / Selekcija animiranih filmova
Selekcijom Animatriks, čije je ime inspirisano antologijskim ostvarenjem braće Vačovski, kreatora "Matriksa", Cinema City želi da predstavi publici najinteresantnija ostvarenja iz domena animiranog filma. Japanske anime, evropski i američki animirani filmovi visoke produkcije, često bazirani na mangama (stripu), uvešće vas u svet virtuelne stvarnosti, novih tehnologija i sajber panka.

(old_image)THE COOL KIDS / Filmovi za decu
Matine dečijeg filma je namenjen najmlađoj publici koja će imati priliku da vidi neke od najlepših filmova. za decu.

DEMOCRACY/ EXPORT-IMPORT / Antiratni filmski program
Na primeru američkih "izvoznika" i iračkih "uvoznika", kroz autentične dokumentarne filmove sa potpisima američkih i iračkih reditelja ovaj program jasno ukazuje na to da se u 21. veku demokratija udaljila od svoje suštine i postala povod za ratove i igračka u rukama moćnika. 
U okviru ove selekcije biće predstavljen izbor dokumentarnih filmova o kršenju ljudskih prava u Africi pod nazivom "Realnost Afrike".

RESPECT TO TURKEY
Selekcija pod nazivom Respect to Turkey posvećena je turskom filmu, njegovom razvoju i poslednjim produkcijama.

NOUVELLE VAGUE
Cinema City u okviru programa Nouvelle Vague predstaviće neka od najvažnijih dela autora francuskog novog talasa. Od ovog pokreta u istoriji svetskog filma, film je evoluirao od običnog posmatrača stvarnosti u autorsko delo, u kojem su filmski jezik i stil gotovo važniji od same radnje.

CINEMA CITY SHORTS
Selekcija kratkog filma predstavlja najbolje filmove sa Sarajevo Filmi Festivala i Clermont-Ferrand Short Filmi festivala. 

Listu filmova po selekcijama, koja će uskoro biti potpuna, možete pogledati ovde. 

(old_image)Bogatstvo naroda u okviru medijskog segmenta Festivala

Wealth of Nations je medijski deo festivala Cinema City koji se sastoji od izložbe i konferencije. Termin Wealth of Nations (Bogatstvo naroda) je naziv kapitalnog dela škotskog ekonomiste Adama Smita u kome postavlja i brani osnove liberalne ekonomske politike. Liberalna ekonomija doživljava kulminaciju devedesetih godina XX veka posle nesupeha koncepta realnog socijalizma i uspostavljanja globalnog slobodnog tržišta. Poslednjih meseci ovakva ekonomija ulazi u period ozbiljne krize koja na kraći ili duži rok može uticati na stabilnost društvenih poredaka širom planete. Ovogodišnja tema "Bogatstvo naroda" istražuje uticaje ekonomije i finansijskog sektora na stanje društva i pojedinca. 
Više o ovom segmetnu Festivala saznajte ovde.

Pored filmskog i medijskog segmenta, ovogodišnji Cinema City će imati i bogat muzički i akademski program.

Pogledajte detaljni program Festivala "Cinema City"!

Pogledajte još