Ljubav Čerčila i Staljina: Veselje k'o na svadbi uz piće i svinjsku glavu

Njih dvojica su, raspravljajući o tomu hoće li Velika Britanija otvoriti još jedan front u ratu, proveli sedam sati u teškom opijanju u avgustu 1942. godine u Moskvi. Sastanak je sir Kadogan, koji je bio Čerčilova pratnja, opisao prilično detaljno, a u pismu između ostalog stoji:

- Pronašao sam Vinstona i Staljina kako sede s velikom daskom između njih: prepunjenom hranom svih vrsta, uključujući i svinjsku glavu, ali i bezbroj boca. Ono što me Staljin naterao da pijem učinilo mi se prilično divlje, a Vinston, koji se tad već žalio na laganu glavobolju, pametno se prepuštao nedužnom pjenušavom crnom vinu s Kavkaza.

- Sve je bilo veselo kao da je venčanje. Dok sam ja bio tamo nije se pričalo o vojnim stvarima - napisao je Kadogan dodajući da je sastanak trajao do tri sata ujutro.

- A što se tiče rezultata, prvenstveno - i najvažnije - mislim da su ova dvojica velikih ljudi uspeli da ostvare dobar kontakt i povežu se. Vinston je bio impresioniran i mislim da je taj osećaj bio uzajaman. Kao drugo, iako smo morali da razočaramo Staljina u vezi drugog fronta, ni jednom nije čak ni spomenuo bilo što poput "pa ako ne možete ništa da uradite s ovim, ne znam koliko još možemo da trpimo ovaj napor". Očekivao sam barem to, ako ne i puno više - napisao je Kadogan, a prenosi "The Telegraph".

Izvor: Index.hr

Pogledajte još