Novi Pazar, poplave: Kiša pada 24 sata, izlile se reke

Šef operativnog štaba za odbranu od poplava Muamer Suljević rekao je novopazarskom Radiju Sto plus da je situacija najkritičnija u naselju Selakovac.

"U Selakovcu su se izlili svi potoci. Na magistralnom putu Novi Pazar- Sjenica ima metar i po nanosa peska zbog kojih je nekoliko autobusa bilo zaglavljeno. Takođe, u Selakovcu su poplavljena i brojna stovarista, a voda je prodrla i u pojedine kuće", izjavio je Suljević.

Raška se izlila u donjem toku i poplavila poljoprivredno zemljište. Suljević kaže da su znatno veći problem napravili potoci i to, prevashodno, zbog nemara građana koji u potoke bacaju smeće, prave improvizovane mostove, sužavaju korita “i zbog te nediscipline sada plaćamo danak”.

"Naravno, određenu odgovornost snose i gradske službe koje neadekvatno ili uopšte ne sankcionišu ovo nezakonito ponašanje građana", izjavio je Suljević.

Dodao je da su današnje poplave izazvane bujicama, a “u takvim situacijama jedino se može delovati preventivno, ali na žalost, mi još nismo uspeli da saniramo korita ni od prošlih poplava koje su nas zadesile sredinom marta”.

"Reke koje su se danas izlile pod ingerencijom su Srbijavoda i to preduzeće je zaduženo za čišćenje korita i odbranu od poplava, ali oni nisu uradili ništa. Čak do sada nisu poslali niti jednu mašinu", rekao je Suljević.

Nivo reka u Novom Pazaru opada, ali se kiša ponovo očekuje od popodneva, te i novi problemi. Reke Raška, Jošanica i Trnavica izlile su se marta ove godine kada je šteta dostigla 120 miliona dinara.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još