BBC: Nemačka je najpopularnija zemlja na svetu

Većina od 26.000 ispitanika iz 25 zemalja širom sveta, upitanih da rangiraju 16 zemalja i Evropsku uniju po tome da li je njihov uticaj na svet "uglavnom pozitivan" ili "uglavnom negativan", ocenilo je da Nemačka ima najpozitivniji uticaj.

Čak 59 odsto ispitanika je odgovorilo da Nemačka ima pozitivan uticaj na svet, dok je 15 odsto njih doživljava negativno.

Na drugom mestu nalazi se Kanada, trećem Velika Britanija, zatim slede Japan, Francuska, EU, Brazil, SAD i ostali dok poslednja četiri mesta zauzimaju Izrael, Severna Koreja, Pakistan i na kraju Iran.

Najpozitivnije ocene Nemačka je dobila od ispitanika u Gani, Francuskoj, Britaniji i Australiji, dok je germanofobija očigledna u Grčkoj gde je većina Nemačkoj dala negativnu ocenu.

Očigledno je da rezultati predstavljaju nagradu za vrednu nemačku diplomatiju, ali i da veći trag ostavljaju ekonomija nego politika, ocenjuje BBC.

Nemački ministri obilaze zemlje koje su postala tržišta za plasman nemačke robe ili nude sirovine za njene proizvode i tu leži i odgovor zbog čega se Berlin pozitivno doživljava u nekim afričkim zemljama, poput Gane.

S druge strane, rezultati su zabrinjavajući kada je reč o odnosu prema Evropskoj uniji. Pozitivno raspoloženje prema EU opada u Nemačkoj, Kanadi i SAD, a prvi put od 2005. godine, od kada se sprovodi anketa, više Britanaca dajeUniji negativnu ocenu (47%) nego pozitivnu (42%). Anketu su za BBC sproveli su telfonskim putem i direktnim razgovorima instituti Gloubsken i PIPA.

Izvor: B92

Pogledajte još