Poslanici:Srbija se neće odreći KiM

0

Država Srbija se neće odreći Kosova i Metohije i učiniće sve da kosovskim Srbima olakša svakodnevni život, rekli su poslanici Skupštine Srbije.

Poslanik Jedinstvene Srbije rekao je posle sastanka u razgovoru s čelnicima lokalnih samouprava i načelnikom Okruga sa severa Kosova, u Kosovskoj Mitrovici, da će upis studenata na Prištinski univerzitet sa sedištem u tom gradu na severu Kosova biti „prvi pokazatelj kako će primena sporazuma (s Prištinom) uticati na upis studenata u narednu školsku godinu“.

Radoslav Komnenović je rekao da razume strahove Srba sa Kosova i Metohije posle sporazuma s Prištinom i izrazio uverenje da će državni vrh učiniti ono što je neophodno za bolji život građana u pokrajini.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je ponovio da briselski sporazum predstavlja iznuđeno rešenje i da bi, ako dođe do njegove primene, srpski narod na KiM mnogo izgubio.

„Svim silama treba zadržati institucije države Srbije jer su one jedini garant opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM“, rekao je Nedeljković i ocenio da „tamo gde nema institucija Srbije, nema ni Srba“.

„Svesni smo da je želja Prištine da asimiluje Srbe na Kosovu i da pokušavaju da nam oduzmu državljanstvo, čime krše osnovna ljudska prava, pravo na slobodu govora, slobodu kretanja, državljanstvo“
, rekao je Nedeljković.

On je izrazio očekivanje da će poslanici u dražavnom parlamentu preneti sve teškoće s kojima se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji.

Posle obilaska pogona Rafinerije olova Trepča u Zvečanu, poslanici razgovaraju s rukovodstvom Kombinata. Prvi dan posete završiće obilaskom manastira Sokolica i Banjska.

(Izvor: B92 )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.