Nikolić i Putin: Odnosi Srbije i Rusije sve bolji

Nikolić i Putin su poručili da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom i najavili razgovore o važnim zajedničkim projektima dve zemlje.

"Nadam se da ćemo imati priliku da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i da razmotrimo međunarodne probleme...Naši uzajamni kontakti su u porastu, imamo više zanimljivih projekata i nadam se da ćemo o svemu tome da razgovaramo danas", rekao je Putin prilikom dočeka Nikolića u vili "Bočarov Ručej" u Sočiju.

Nikolić je ruskom predsedniku zahvalio na odnosu koji ta zemlja ima prema Srbiji i posebno na principijelnom stavu o Kosovu i Metohiji.

On je Putina pozvao da do kraja godine, u sklopu priprema za otpočinjenje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju, poseti Srbiju.

"Kao što i sami ocenjujete, naši odnosi su sve bolji i idu uzlaznom linijom. Tome doprinose i naši česti kontakti, ali i veoma česti kontakti naših saradnika. Srbija je izuzetno zadovoljna odnosom Rusije prema njoj. Uvek može biti bolje, ali Srbija je zahvalna Ruskoj Federaciji zato što je u našem problemu na Kosovu i Metohiji na pravoj strani, na strani međunarodnog prava", kazao je Nikolić.

On je najavio da će na današnjim sastancima biti reči o projektima koji su u toku i koji se očekuju, kao i da će obavestiti ruskog predsednika o toku procesa i trenutnom stanju vezano za KiM.

"Srbija je u velikim pripremama za otpočinjenje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju i bili bismo izuzetno srećni ako biste mogli da posetite Srbiju do kraja godine", zaključio je Nikolić.

Sastanku dvojice predsednika, trećem po redu otkako je Nikolić izabran za predsednika Srbije, prisustvuju i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, a sa ruske strane šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Putinov savetnik Jurij Ušakov.

U delegaciji koju predvodi Nikolić su i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog Milan Bačević, ambasador Srbije u Moskvu Slavenko Terzić i savetnik predsednika Marko Đurić.

Nikolić je na početku radne posete Ruskoj Federaciji obišao Olimpijski park u Sočiju, gde će 2014. godine biti održane Zimske olimpijske igre i u čijoj izgrađni učestvuju i brojni građevinski radnici iz Srbije. Nikolić je u Olimpijskom parku, koji je još u izgradnji, posetio četiri završena objekta u kojima će biti održana takmičenja.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još