Balašević na Kalemegdanu: Veliki Uskrs duha u Beogradu

Ko je pomislio da će Đole makar malo da (u)skrati nastup pred publikom koja nije udobno zavaljena u fotelje – grdno se prevario. Đole je, međutim, uradio nešto drugo. Dinamiku koncerta potpuno je prilagodio takvim okolnostima i prepoznatljivu priču između pesama (čak 45 !) sveo na znatno manju meru, pogodivši „u sridu“ rečenicom „Ovo nije koncert na kome će se pričati, ovo je koncert o kome će se pričati“.

ROMANTIKA POD KIŠOBRANIMA

Imao je Balašević jednog „protivnika“ koji se pojavio tek što se nekoliko desetina hiljada zaljubljenika opustilo i čaroliji prepustilo. Pretilo je opasno da ovaj koncert zapamtimo kao kišni, međutim, posle dva naleta, oblaci su nastavili mirno da prate šta se dole dešava. Kao da, međutim, nisu ni te kapi smetale, naprotiv. Slušati Đoleta uživo, sklupčan pod kišobranom sa voljenom osobom – mnogima će to, zasigurno, ostati kao „utisak utisaka“ sa Kališa.

Kaže Đole da neki (čitaj – Green Day), „dolaze u Beograd sa 17 kamiona opreme, a nas 16 stiglo u jednom kombiju“, međutim, za povratak mu je bio potreban makar još jedan. Da potrpa, što bi njegovi laloši rekli, zecove. U pesmi „Neki novi klinci“ dobio je, znate već, jednog, malog belog – e, na koncertu se to multipliciralo, a društvu se priključila i jedna panda. Ulogu čuvara improvizovanog plišanog zoo vrta, tik pored onog pravog, obavljao je Balaševićev saradnik „vo vjek i vjekov“, Saša Dujin.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU SA KONCERTA

Odabrati repertoar za Beograd posle duge pauze, za koncert na specifičnom mestu – zasigurno nije bilo lako. Postoji nešto što je zacementirano, neizostavno, međutim, zadovoljio je Đole i one koji znaju malo više od Ringišpila, Vase... Takvi su, zapravo, na Kališu bili statistička greška, publika je spremno i oduševljeno prihvatila i iznenađenja poput maestralne tamburaške verzije bleskaste „Citron pesme“, zatim „Ilonu“, „Plavu baladu“ u kojoj, baš kao sinoć „Beograd slavi veliki Uskrs duha“, „Bezdan“ kao emiotivni nokaut u finišu... U „slučaju Balašević“ i nove pesme brzo postanu „stare“ i pevaju se od prvog do poslednjeg stiha, te su se uvodna „Osmeh se vratio u grad“, „Berba 59.“ i „Ljubav ne pobeđuje“ sasvim lepo snašle u „društvu poznatih“.

(old_image)

Plovila je mornarica sa kapetan-majstorom lepo i skladno na talasima ljubavi, pa nas bacala u uzburkano društveno-političke virove, pa sve to razvedravala veselicama... Mornarica koja, pored starih asova poput Duje, Nikše Bratoša, maestra Ignaca Šena, Gabora Bunforda, Pere Radmilovića, ima i sjajne novajlije poput, recimo, u klupskim okvirima uveliko afirmisanog gitariste Ivana Zoranovića Kize. Nije čudo što Balašević kaže da je za takvim sastavom stalno tragao – ta postava muzičara može da odsvira sve, što je najbolje pokazala kad je „Oliveru“, iz strofe u strofu, provela kroz tamburaše, baladu, hard rok i pop.

Dirnuo je Đole, kao i toliko puta svih ovih godina, hiljade srca, mnogi nisu mogli da sakriju suze. Nije ni on. Potekla je jedna, pred kraj, nije se ni dala, ni htela zaustaviti. Kao da su svi, pod otvorenim nebom, osećali potpunu slobodu da, bez ikakvih granica, puste i glas i srce, potpuno razuveravajući skeptike koji Balaševića vezuju isključivo za sale i sedenje. Ovo je koncert na kome ništa nije nikome nedostajalo, iako su se posle nabrajale silne pesme koje bi mogle komotno da ga produže i na pet, šest, ko zna koliko sati: „Ne volim januar“, „Noć kad sam preplivao Dunav“, „Naposletku“, „Baby Blue“... Da se zadržimo samo na onima koje je, poslednjih godina, izvodio – kad bi se prešlo na teren ličnih, „anonimnih“ favorita, lista bi bila bez kraja.

U noći kada se osmeh, na velika vrata kalemegdanske kapije, vratio u (Beo)grad, na papirima koje su gledali mornari pisalo je ovo:

1. Osmeh se vratio u grad
2. Neki novi klinci
3. Ćaletova pesma
4. Bože, Bože
5. Prva ljubav
6. Oprosti mi, Katrin
7. Panonski mornar
8. Citron pesma
9. Ja luzer ?
10. Priča o Boži pubu
11. Ilona
12. Čovek za koga se udala Buba Erdeljan
13. Olivera
14. Anđela (Moja je draga veštica)
15. Još jedna pesma o maloj garavoj
16. D-moll
17. Provincijalka
18. Miholjsko leto
19. Galicija
20. Ljudmila (Noć kad je Tisa nadošla)
21. Berba 59.
22. Otilija (Lakonoga)
23. Devojka sa čardaš nogama
24. Slabo divanim madžarski
25. Budimpeštanski sneg
26. Plava balada
27. Za treću smenu
28. Krivi smo mi
29. Živeti slobodno
30. Ljubav ne pobeđuje
31. Sevdalinka
32. Nevernik
33. Ne lomite mi bagrenje
34. Slovenska
35. Aco braco
36. Sin jedinac
37. Namćor
38. Ringišpil
39. Portret mog života
40. Nedostaje mi naša ljubav
41. Bezdan
42. Lepa protina kći
43. Svirajte mi jesen stiže dunjo moja
44. Priča o Vasi Ladačkom
45. Odlazi cirkus

Pogledajte još