Pitanja o seksu koja vam je neprijatno da postavite ginekologu

Nekontrolisani smeh ili plač

Debi Herbenik, naučnica i autorka knjige "Sex Made Easy" objašnjava da je seks neurološki i emocionalni događaj, a skidajući se do kraja, emocionalno i fizički, pred drugom osobom možemo iskusiti neočekivana osećanja i to vrlo intenzivna. Hormoni mogu da divljaju i, na primer, u razdoblju pre nego što ćete dobiti ciklus, ali i kada ulazite u odnos s osobom s kojom niste sasvim na čistom po pitanju veze. Sami sebe bi trebalo najbolje da poznajete, a ako osećate da slučajno nešto nije u redu, porazgovarajte o tome s partnerom.

Vaginalna suvoća

Niste u menopauzi, a i raspoloženi ste za seks? Na nivo hormona ili protok krvi utiče mnogo toga koji na kraju mogu da isuše vaginu, objašnjava Loren Strajh, profesorka ginekologije na Univerzitetu Nortvestern. Razlog mogu biti oralni kontraceptivi (u pet posto slučajeva), antihistaminici, pa dojenje, hemoterapija, veštačka oplodnja ili dijabetes. Ako imate ovaj problem, ne plašite se i koristite lubrikante kao najkvalitetnije rešenje.

Krv nakon seksa

Krv svetle boje može biti posledica iritacije i trenja. Nema razloga za zabrinutost ako se krv pojavila samo jednom, posebno ako ste bili aktivni celu noć. Loren Strajh kaže da pojavi li se krvarenje ponovo, obavezno treba posetiti ginekologa. Ali opet, ne morate odmah da pomišljate na najgori scenario. Krvarenje može da dolazi iz područja materice, vrata materice ili da se javi usled infekcija poput hlamidije i gonoreje.

Neugodan miris vagine

Morate da znate da je normalan pH u vagini od 3,5 do 4,5, što je vrlo pogodno tlo za razvoj bakterija. Poveća li se pH vrednost dobre bakterije ne mogu da prežive, što omogućava razvoj loših bakterija koje proizvode neugodan miris. Sperma ima pH oko 7,4. Praktikujete li seks često ili vam je pH vrednost već povišena to može da pogorša situaciju. Između ostalog i ciklus može da podigne nivo pH vrednosti, tvrdi Loren Štrajh.

Mokraća

Na vašoj strani kreveta nakon seksa nalazi se mokra mrlja? Loren Štrajh objašnjava da u bešiki uvek ostane mala količina urina, a neke poze kao misionarska mogu da prouzrokuju jači pritisak na bešiku što može dovesti do curenja.

Izvor: The Huffington Post, Večernji.hr

Pogledajte još