Omladinci LSV: Kusturica neka otvara filmski festival u rodnom Sarajevu

0

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), poručila je Emiru Kusturic da umesto pozorišnog festivala u Novom Sadu proba da otvori filmski, recimo u svom rodnom Sarajevu, saopšteno je danas iz ove stranke.

U Novi Sad svako može da dođe i u njemu bude dobrodošao, uključujući i Kusturicu. Ali, upravo zbog njega je sarajevska rediteljka Selma Spahić povukla predstavu „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“. Podsetimo, ona je ocenila da se festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici „ideološki jasno opredeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj legitimitet“. Kusturica je u subotu uveče svojom deklaracijom, tu njenu ocenu upravo potvrdio – navedeno je u sapštenju omladine LSV.

Pritom, nabrajajući reprezentaciju velikana pored Jakova Ignjatovića, Miloša Crnjanskog, Đure Jakšića, Branka Radičevića, Veljka Petrovića, Stevana Sremca, Save Šumanovića, Borislava Mihajlovića Mihiza, Isidore Sekulić, Milana Konjovića, Kusturica na rezervnoj klupi ostavlja Matiju Bećkovića, ali je recimo, preskočio Danila Kiša, Todora Manojlovića ili Aleksandra Tišmu. Novi Sad je u poslednje vreme postao izrazito privlačan poligon za političke promocije nacionalista, kojem ne mogu da odole čak ni oni koji su najavili da će ubuduće govoriti samo kroz filmove – konstatovano je u saopštenju omadine LSV.

Izvor: Beta, Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.