Da li je moguć seks u svemiru?

Prema do sada poznatom, ni ruski, ni američki kosmonauti do sada nisu imali seksualne avanture, bez obzira na glasine i pisanije tobože dobro informisanih o najvećim kosmičkim tajnama, pišu "Novosti".

U Rusiji tema "seksa u kosmosu“ odavno nije tabu i o njoj se često raspravlja. Profesor Rostislav Vasiljevič Beleda, koji je 14 godina radio kao seksolog u Centralnoj naučno-istraživačkoj bolnici za pilote, kaže da u bestežinskom stanju ne može da dođe do normalnog seksualnog odnosa koji bi rezultirao trudnoćom.

Boravak u kosmosu se negativno odražava na sve životne funkcije, pa tako i na trudnoću kod žena. Nijedna Amerikanka koja je imala iskustvo kosmičkog letenja nema decu. Na drugoj strani, jedino je Ruskinja Valentina Tereškova posle boravka u kosmosu dobila zdravo dete.

Sa kosmonautima je priča drugačija. Posle boravka u kosmosu, šest ruskih kosmonauta je dobilo decu.

Seksualni odnosi u unutrašnjosti kosmičkog broda ili orbitalnih stanica, po svemu sudeći, zasad su izostajali. Svetski rekorder po vremenu boravka u kosmosu Valerij Poljakov, koji je po struci lekar, kaže da zbog složenih zadataka koje kosmonauti obavljaju niko i ne misli na seks.

Francuski pisac Pjer Koler u svojoj knjizi "Poslednja misija" napisao je da su u vreme jednog od letova šatla 1996. godine Amerikanci probali udobne poze za seks u uslovima bestežinskog stanja. Navodno da su te poze pre toga bile "modelirane" na kompjuteru. Koleru se pritom pozivao na neki tajni dokument NASA.

Stručnjaci govore i o "kosmičkoj impotenciji". Posle starta rakete i kad kosmički brod uđe u orbitu, posada trpi ogromna opterećenja, krv se koncentriše u glavi, mnogima se povraća, stanje je slično morskoj bolesti. Organizam se adaptira na bestežinsko stanje tek kroz tri-četiri dana. Rezulat svega je pomenuta "kosmička impotencija".

(Izvor: Večernje novosti - Branko Vlahović)

Pogledajte još