EU protiv ukidanja pretplate za RTS

Prema rečima izvora "Danasa", zvaničnici EU zabrinuti su zbog insistiranja predstavnika "vladajuće koalicije da se pretplata za javne servise bezuslovno ukine, a da RTS i RTV pređu na direktno budžetsko finansiranje", pogotovo u ekonomskoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi, i u kojoj je gotovo nemoguće obezbediti sredstva za njihovo nesmetano funkcionisanje.

Jedna od glavnih primedbi iz EU odnosi se na to što "nije jasno zašto se država dobrovoljno odriče značajne sume koju i dalje, bez obzira na najave ukidanja, mesečno odvaja 30 odsto građana Srbije".

Kako objašnjava isti izvor, "umesto da organizuje kampanju kojom bi se naplata pretplate povećala, političari svojim nastupima kao da namerno smanjuju prihod javnim servisima, što izaziva sumnju da je krajnji cilj ove mere ne u rasterećenju građana, jer će oni i kroz budžet finansirati javne servise, već u ostvarivanju kontrole nad njihovim uređivačkim politikama“.

Prema rečima izvora ovog lista, očekuje se snažan pritisak međunarodnih predstavnika, prevashodno na prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, da se pretplata ne ukida ili da se bar nađe prihvatljiv model naplate, ali bez prelaska na državni budžet.

(Izvor: Danas - Aleksandar Roknić)

Prema rečima našeg izvora, zvaničnici EU zabrinuti su zbog insistiranja predstavnika „vladajuće koalicije da se pretplata za javne servise bezuslovno ukine, a da RTS i RTV pređu na direktno budžetsko finansiranje“, pogotovo u ekonomskoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi, i u kojoj je gotovo nemoguće obezbediti sredstva za njihovo nesmetano funkcionisanje. - See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/danas_saznaje_eu_protiv_ukidanja_pretplate_za_rts.55.html?news_id=261371#sthash.cir7XlnE.dpuf
Pogledajte još