Francuska: Izmislili reportažu o Srbiji (VIDEO)

Kako “Blic” ekskluzivno saznaje, francuski novinar, Frank Ženozoa i Reži Mate, u februaru su došli u Srbiju kako bi napravili reportažu o ilegalnoj trgovini oružja iz Srbije u Francusku. Fikser,

"Dokumentarni snimci"
Reportaža “Frans 2” počinje kadrovima pljačke snimljene bezbednosnim kamerama u jednom francuskom kazinu. Novinar sugeriše da se oružje iz pljačke nalazi na oko dva sata letom aviona od Pariza - u Beogradu, u Srbiji. Iako se pominje da 95 odsto ilegalnog “ratnog naoružanja” u Francusku stiže sa Balkana, navodno krijumčarenje prikazano je isključivo na primeru Srbije. U reportaži se pojavljuju dva sitna kriminalca koje novinar najavljuje kao trgovce oružjem koji za 800 evra pristaju da maskirani izgovore u kameru ono što francuski novinar od njih traži, dok se u pozadini vidi majica u bojama srpske zastave. Lažni trgovci pričaju i o cenama oružja - jedan „kalašnjikov“ košta između 300 i 400, a na više 250 evra. U filmu se vidi i kako ekipa odlazi u šumu gde jedan od njih puca, prvo pojedinačno iz automatske puške, a zatim i rafalno. Opis se nastavlja snimcima beogradske autobuske stanice, gde novinar Ženozoa pokazuje kako se oružje skriva u autobusima ili automobilima.

odnosno posrednik u poslu je bio novinar jedne srpske novinske agencije Aleksandar M. koji je trebalo da pronađe nekog spremnog da pred kamerama govori o krijumčarenju.

Aleksandar M. koji je i ranije sarađivao sa francuskom novinarkom je rekao da neće biti problem da nađe trgovce oružjem. Za pomoć se obratio bratu od tetke Nenadu Mirkoviću koji je odranije poznat policiji. Kada mu je rekao da Francuzi hoće sagovornike da plate 800 evra za pojavljivanje u reportaži, brat mu je poručio da će on lično učestvovati“, priča izvor “Blica”.

(old_image)

Trebalo je još samo da se nađe oružje koje bi praktično poslužilo kao rekvizit. Tada je, prema saznanjima “Blica”, Mirković pozvao svog kuma Žarka Blagojevića, koji je i ranije osuđivan, a koji je trebalo da nabavi oružje.

Kazna dve do 10 godina zatvora
Protiv Mirkovića i Blagojevića podnete su krivične prijave zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija. Aleksandar M., novinar posrednik, saslušan je u svojstvu građanina, a tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu tek treba da odluči da li će protiv njega podneti krivičnu prijavu.

Blagojević je pištolj “zastava“ 9 mm uzeo od tasta, a “zastavu“ 7,65 mm od oca. Da bi priča bila uverljivija, trebalo je da nabave i automatsku pušku“, navodi naš sagovornik.

Blagojević je pušku kupio od izvesnog Milorada Novakovića iz Umke. Ponudio mu je 200 evra, ali je ovaj tražio 350, pa se kupac vratio kod francuskih novinara koji su mu dali ostatak novca. Potom su svi zajedno otišli u Umku, u kuću koju je Blagojeviću prijatelj ostavio na čuvanje i na tom mestu su snimili spornu reportažu.

(old_image)

Sporna reportaža emitovana je u dnevniku, u udarnom terminu pod oznakom “ekskluzivno”. Tendencioznom režijom i veštom montažom novinari Ženozoa i Mate su poslali poruku da u Srbiji praktično na svakom koraku može da se kupi oružje.

Novinari su od početka znali da imaju lažne trgovce oružjem jer su ih upravo oni spremali za ono što treba da kažu u kamere.“

Osim toga, njihova tendencioznost se videla kada su insistirali da iza navodnih krijumčara stoji srpska zastava, a kako nisu imali zastavu, stavili su majicu u njenim bojama - objašnjava sagovornik “Blica”.

U dopisu koji je nakon emitovanja pod oznakom “hitno” srpska ambasada u Parizu poslala Ministarstvima spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, a u koji je “Blic” imao uvid, navedeni su citati i odlomci iz filma.

Pretres
Pripadnici SBPOK UKP su tokom pretresa našli dukseve u kojima su lažni trgovci oružjem bili na snimcima francuske televizije, kao i njihove majice, naočare, pištolje i drugo.

Kako saznajemo, srpski novinar plaćen je za posredovanje 300, a lažni krijumčari ukupno 800 evra.

Istraga Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP-a o ovom slučaju trajala je mesec dana i bila je usmerena na otkrivanje trgovaca oružjem.

Međutim, ispostavilo se da trgovci oružjem ne postoje, već da je sve “nameštaljka”. Pre deset dana Mirković i Blagojević su privedeni. Kako “Blic” saznaje, Mirković je na saslušanju priznao sve.

On je rekao da su posle završenog posla pištolje vratili Blagojevićevom ocu i tastu, dok su pušku prodali za 100 evra“, kaže izvor “Blica”.

Istraga je utvrdila da su kadrovi paljbe iz priloga nastali u šumi u mestu Duboko nedaleko od Umke, a tokom uviđaja, u pomenutoj šumi pronađene su i čaure.

Izvor: Blic

Pogledajte još