Mrkić: Tražićemo objašnjenje od Francuske

Reportaža o navodnom krijučarenju oružja iz Srbije se pojavile u dnevniku francuske nacionalne televizije ''Frans 2''.

Direkcija Ministarstva će već danas istražiti ceo slučaj, posvetićemo se tome ozbiljno'', najavio je Mrkić za današnji ''Blic'' povodom fabrikovane priče o švercu oružja iz Srbije.

Prema rečima ministra, ako se dokaže da je reč o tendencioznoj reportaži, Srbija će upotrebiti sve mehanizme da efekte već pričinjene štete minimizira.

Ministar Mrkić je istakao da je cela priča bizarna i da nanosi veliku štetu Srbiji, kojoj ''ovakve senzacije nisu potrebne''.

Da je to o čemu se govori u reportaži istina, šta mislite koliko puta bi nam francuske vlasti skrenule pražnju. Video sam se pre nekoliko dana sa ambasadorom Fransoa - Gzavijeom Denioom i ni pomenuli nismo jednu tako ozbiljnu stvar'', obajsnio je šef srpske diplomatije.

Dnevnik ''Blic'' je u nedelju objavio da je u martu francuska televizija ''Frans 2'' u svom dnevniku u udarnom terminu emitovala osmominutnu reportažu o krijumčarenju oružja iz Srbije u Francusku.

Istraga u Srbiji je, kako je naveo ''Blic'', pokazala da je reč o lažnoj priči sa lažnim akterima.

Naime, francuski novinari Frank Ženozoa i Reži Mate su u februaru došli u Srbiju kako bi napravili reportažu o ilegalnoj trgovini oružjem.

Posrednik u tome je, kako piše ''Blic'', bio novinar Aleksandar M. On je, kako se navodi, angažovao svog brata od tetke Nenada Mirkovića, već poznatog policiji koji je pozvao svog kuma Žarka Blagojevića koji je uzeo pištolje od tasta i od oca, a pušku je kupio u naselju Umka. Novac za pušku je dobio od francuskih novinara.

Potom su, kako se navodi, u tom naselju (Umka) snimili spornu reportažu. Mirković i Blagojević su prikazani kao trgovci oružjem, a za te uloge su dobili 800 evra, jer su govorili sve ono što je francuski novinar tražio od njih.

Novinar Ženzoa je u reportaži, pokrivenoj i kadrovima sa beogradske autobuske stanice, naveo da se oružje u Srbiji skriva u automobilima ili autobusima.

''Blic'' je naveo da novinar Ženzoa, jedan od autora reportaže nije odgovarao na pitanja reportera tog lista poslata putem Fejsbuka, iako se, prema saznanjima ''Blica'', oko snimanja u Beogradu sa srpskim novinarom Aleksandrom M. koji je posredovao u poslu, dogovarao upravo preko te društvene mreže.

Tanjug via B92

Pogledajte još