Niko ne želi kuću u kojoj je rođen Adolf Hitler

Mnogi u tom mestu smatraju kako bi rušenje te zgrade bilo najbolje rešenje, no objekt je pod zaštitom spomenika grada Bronoa.

Međutim, nije uvek bilo tako, jer na toj adresi nekada su se nalazile gradska knjižara. Isto tako, do pre svega šest meseci u njoj su se nalazila i radionica za fizički hendikepirane osobe.

Priče o alternativnom mestu rođenja

Paralelno s ovim problemom, nedavno jesu austrijski mediji plasirali priče kako Hitler zapravo uopšte nije rođen u Bronou, već negde na granici između Nemačke i Austrije. Takve priče šokirale su određeni deo austrijske javnosti.

'Bilo bi bolje kada bismo konačno priznali i rekli: Da, ovde kod nas se nalazi rodna kuća Adolfa Hitlera. Mi nismo ništa krivi, ali učinićemo najbolje što možemo iz ove činjenice. Time što tvrdimo da Hitler ovde uopšte nije rođen, izbegavamo istinu i ne suočavamo se s njom', smatra istoričar Andreas Maislinger, koji živi u blizini ovog grada.

Suočavanje s prošlosti

On je još 2000. godine dao predlog da se ta zgrada pretvori u 'Kuću odgovornosti', koja bi se bavila suočavanjem s nacističkom prošlosti, ali i temama o budućnosti. Njegov predlog nije naišao na potreban entuzijazam, iako je iza njega stao i Branko Lustig, producent filma 'Šindlerova lista'.

Aktuelniji predlog od Maislingerovog jeste taj da se zgrada uredi kao Narodni univerzitet. Maislinger smatra kako to i nije loše rješenje, ali vidi jedan potencijalni problem u tome. 'Jedini je problem u tome što bi se time lako mogao steći dojam da socijalnom namenom ove kuće ovo mesto odjednom dobiva pozitivni imidž', zaključio je.

Izvor: Smedia

Pogledajte još