Bagdad: U seriji eksplozija poginulo 70 ljudi

Automobili napunjeni eksplozivom bili su parkirani u četvrtima Sabi al-Bur, Baja, Kazimijah, Sadria i al-Malif, rekli su neimenovani policijski i bolnički zvaničnici.

U eksploziji na pijaci u al-Malifu poginulo je šest osoba, manje od jednog sata posle bombaškog napada u prometnoj trgovačkoj ulici u centru glavnog grada Iraka, gde je stradalo petoro ljudi, a povređeno 14, među kojima četiri policajca.

Nekoliko radnji je delimično oštećeno ili izgorelo. Policija je zatvorila područje dok su vatrogasci pokušavali da ugase vatru.

(old_image)
Foto: Beta, AP

U istočnoj oblasti Novi Bagdad jedna osoba je poginula kada je eksplodirala automobil-bomba dok je policija čekala stručnjake za eksploziv, a na pijaci u severnoj četvrti Sabi al-Bur u napadu je poginulo osam, a ranjeno 26 ljudi.

Još šest osoba je poginulo a 16 povređeno u eksploziji u jugozapadnoj četvrti Baja, a u severnom delu grada, kod autobuskog i taksi stajališta, poginule su četiri, a ranjeno 11 osoba.

Na pijaci u centalnoj oblasti Sadria eksplozija je donela tri života.

Dve bombe su eksplodirale u istočnoj četvrti Habibija, gde je poginulo 12 a ranjeno 35 ljudi, a u četvrti Džisr Dijala je stradalo pet osoba.

U napadima automobilima-bombama četiri osobe su poginule u severnoj
oblasti Šab, a tri u Madainu.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade, koji su izvedeni na način koji obično primenjuje irački ogranak Al Kaide.

U talasu nasilja koji je zahvatio Irak pre dve sedmice, do sada je poginulo više od 300 ljudi. Napadi su pojačali tenzije između manjinskih sunita i vlasti pod vođstvom šiita.

Izvor: Blic, Agencije

Pogledajte još