Zašto su tinejdžeri razdražljivi i lenji?

Eksperti kažu kako je to većim delom zbog puberteta koji crpi energiju iz mladih osoba i ostavlja ih manje zainteresovanim za sport i vežbanje u odnosu na ranije.

Teoriju je osmislio medicinski istraživač s Univerziteta Egziter Bred Metkalf, koji je analizirao podatke blizu 300 britanskih školaraca koje su pratili od 5. do 15. godine. Podaci uključuju i informacije o nivou vežbanja, koji se prikupljaju jednom godišnje kada učenici nose uređaje za merenje pokreta.

Prethodne studije ukazale su na to da devojčice manje vežbaju od dečaka. Analize su pokazale da nivo aktivnosti počinje da opada od 9. godine kada deca ulaze u pubertet.

- Ali, to nije zbog lenjosti, već ima veze s rastom tela - tvrdi doktor Metkalf.

Metkalf je istakao kako biološki procesi utiču na telo adolescenata i crpe energiju iz njih kako bi telo i mišići rasli. Kod devojčica se telo priprema i za buduću trudnoću.

- Činjenica da su aktivnosti i kod dečaka i devojčica opale ima mnogo više veze s evolucijom nego lenjošću. To tinejdžere tera da se izležavaju i odmaraju. Ali, za nadati se je da će jednom kada prevladaju pubertet ustati iz kreveta i vratiti se vežbanju - rekao je Tem Fraj iz "Child Growth" fondacije.

Izvor: Klix.ba

Pogledajte još