Podignute optužnice za SMS prevare

U saopštenju Tužilaštva se navodi da je završena istraga i da je podignuta optužnica protiv 18 okrivljenih - vlasnika i direktora preduzeća „Fonlider“ osnovanih u Srbiji, Nemačkoj, Crnoj Gori i Republici Srpskoj i RTV „Duga“, MHC d.o.o i MHC „Telekomunkacije“ i drugih privrednih društava i protiv zaposlenih u ovim preduzećima.

Oni se terete da su učestvovali u organizovanju televizijskih i radijskih kvizova i astroloških emisija lažno predstavljajući da se građani mogu uključiti u ove emisije i dobiti vredne nagrade.

Rade Jovičić, vlasnik preduzeća „Fonlider“, Radivoje Pušonja, direktor preduzeća „Fonlider“, kao i Dušan Morača, vlasnik i direktor RTV „Duga“ i RTV „Astro“, su organizovali kriminalnu grupu čiji su pripadnici postali zaposleni u ovim preduzećima kao i vlasnici i odgovorna lica u preduzećima MHC i MHC „Telekomunkacije“ i druga privredna društva, navodi Tužilaštvo.

Sumnja se da da je ova organizovana kriminalna grupa od 1. januara 2009. do 27. novembra 2012. organizovala i emitovala radio i televizijske kvizove u kojima su za tačne odgovore na jednostavna pitanja nuđene robne i novčana nagrade.

Građani su studio pozivali preko telefonskih brojeva sa takozvanom dodatom vrednošću, tako da je cena poziva bila posebno tarifirana i iznosila je od 0,5 do dva evra po minutu.

U toku emitovanja kvizova građani koji su pozivali radio i televizijske stanice ili slali SMS poruke preko posebno tarifiranih telefonskih brojeva nisu uključivani u program. Sve vreme su njihovi pozivi držani na čekanju na uključenje kako bi se uvećali troškovi poziva.

U kvizovima nije isplaćena nijedna novčana nagrada niti je podeljen obećani robni poklon.

Kako bi se stvorio privid da se kvizovi regularno odvijaju, u emisije su uključivani članovi organizovane kriminalne grupe čiji je zadatak bio da se javljaju sa redovnih telefonskih brojeva, od kojih su neki bili i u studiju i glumili učesnike kvizova. Na sličan način organizovane su i astrološke emisije. U program su uključivani članovi organizovane kriminalne grupe, njihovi rođaci i prijatelji, dok su pozivi zainteresovanih građana držani na čekanju.

Optužnica je podignuta protiv Radeta Jovičića, Radivoja Pušonje, Dušana Morače, Save Morače, Vlade Stevanovića, Ivane Nikolić, Marka Gajića, Marka Šolajića, Sretanke Morače, Jožice Plevnik, Aleksandre Đerić, Jasne Krsmanović, Aleksandara Lazića, Zorana Majdaka, Branka Kostića, Marka Aćimovića, Čedomira Tasovca i Vladana Petrovića zbog krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Vladan Petrović se tereti za krivično delo odavanje službene tajne.

"Jovičić, Majdak i Dušan Morača se, pored navedenih krivičnih dela, terete i za izvršenje produženog krivičnog dela neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava čl. 199 stav 3 u vezi stava 1 u vezi čl. 61 KZ, a Dušan Morača i za izvršenje krivičnog dela neovlašćeno bavljenje određenom delatnosti iz člana 353. KZ", navode iz Tužilaštva.

"Organizovana kriminalna grupa je na opisani način za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist od 502.875.761,00 dinara i za iznos od 318.993.111,00 dinara oštetila više od 160.000 građana Republike Srbije koji su pozivali telefonske brojeve sa dodatom vrednošću ili poslali SMS iz Srbije.

Oštećeni su, takođe, i građani koji su upućivali telefonske pozive i SMS poruke iz drugih zemalja - Švajcarske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švedske i Danske", dodaje se u saopštenju.

Sud je organizatorima Radetu Jovičiću, Radivoju Pušonji i Dušanu Morači, nakon podizanja optužnice, produžio pritvor do 30 dana.

(Izvor: B92)

Pogledajte još