"Želimo jednakost za sve": Sutra prvo gej venčanje u Francuskoj

Brak će sutra sklopiti Vensan Oben (40) i Brino Boilo (30) koji su pet godina u vezi. Boilo kaže da je svestan da će njihovo venčanje biti medijski cirkus kome će pristustvovati najmanje dva ministra vlade i 600 zvanica, uključujući 130 akreditovanih novinara.

"Moglo bi biti zastrašujuće. Ali mi ćemo pokušati da očuvamo duh našeg cilja, a to je jednakost za sve. Da svako može da se venča u opštini", rekao je Boilo.

Francuska je 14. zemlja sveta koja je legalizovala istopolne brakove. Pristalice i protivnici zakona su počeli sa protestima u jesen prošle godine kada je nacrt zakona usvojila vlada i nastavili su redovno da demonstriraju širom zemlje tokom čitavog procesa usvajanja zakona.

Parlament je zakon izglasao 23. aprila i njime je osim sklapanja brakova, gej parovima dozvoljeno i da usvajaju decu.

Gradonačelnica Monpeljea Elen Mandru, koja je simbolično venčala dva homosekusalca, Tita Livija Santosa Motu i Florana Robena, 5. februara 2011. pre nego što je zakon usvojen, kaže da ne želi medijski cirkus, prenosi AFP.

"Ja nisam pristalica ceremonijalnosti. Ja cenim vrednosti i svima sam rekla da ovaj trenutak treba da bude dostojan događaja", rekla je ona.

Mladenci planiraju da se sutra posle ceremonije javno zahvale onima koji su se borili za pravo homoseksualaca da se venčavaju. Ali lokalne vlasti su zabranile slavlje izvan opštine, strahujući od protesta.

Prema rezultatima ankete, koju je u nedelju objavio "Žurnal di dimanš", skoro tri četvrtine Francuza je umorno od protesta protiv gej brakova i smatra da treba prestati sa tim.

(Izvor: Tanjug, Novosti)

Pogledajte još