Ukus piva pokreće osećaj prijatnosti u mozgu

Da bi otkrili kako ukus piva utiče na ljude, istraživači su grupi muškaraca dali malu dozu piva, a dok su ispitanici uživali pijuckajući, njihov mozak je skeniran i reakcije su pažljivo praćene.

Primećeno je sledeće: pošto se oseti ukus piva, u mozgu se pokreće značajno oslobađanje dopamina, hemijske supstance povezane sa zadovoljstvom koje izaziva alkohol, kao i neke droge. Ovaj efekat je bio izraženiji kod muškaraca koji su ranije u porodici imali problema sa alkoholizmom.

Rezultat ne iznenađuje, tvrde naučnici, ali bi nova saznanja o načinu na koji mozak reaguje na piće, mogla biti korisna u otkrivanju predispozicija koje vode alkoholizmu, prenosi "National Geographic".

"Verujemo da je ovo prvi eksperiment koji pokazuje da sam ukus alkoholnog pića, čak i bez bilo kakvog efekta alkohola, može da aktivira dopamin u centrima u mozgu zaduženim za nagrađivanje", rekao je jedan od autora studije Dejvid Kareken, naučnik na Medicinskom Fakultetu u Indijani.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu "Neuropsychopharmacology".

Dopamin, hemijska supstanca u mozgu usko povezana sa zadovoljstvom, dugo je bila povezivana sa konzumacijom alkohola i droga.

U ovoj studiji, istraživači su muškarcima dali 15 ml njihovog omiljenog piva koje su pili tokom 15 minuta, dovoljno da osete ukus piva, ali nedovoljno da pivo izazove promenu promila alkohola u krvi. Drugi put su im dali da popiju neko sportsko piće ili vodu, kako bi uporedili reakcije.

Istraživanja su pokazala povećanje dopamina posle testiranja kod muškaraca koji su probali pivo, i smatraju da je sam ukus alkohola dovoljan da izazove osećaj zadovoljstva u mozgu.

Takođe su otkrili veću želju za pivom posle testiranja, koje uključuje pivo nego želju za vodom posle testiranja sa vodom.

Osim toga kod muškaraca koji su u porodičnoj istoriji imali problema sa alkoholizmom primećen je veći skok dopamina, pa je moguće da je upravo dopamin faktor koji utiče na stvaranje alkoholizma.

(Izvor: LiveScience, National Geographic)

Pogledajte još