Bivši predsednik Boris Tadić na čelu Saveta Evrope?

Kako “Večernje novosti” nezvanično saznaju u vrhu evropske diplomatije, novo radno mesto Borisa Tadića od naredne godine moglo bi da bude u Strazburu, gde je viđen kao naslednik Norvežanina Torbjorna Jaglanda na mestu generalnog sekretara Saveta Evrope.

Posle poraza na izborima za šefa države, a zatim i povlačenja iz trke za prvog čoveka DS-a, mnogi su budućnost bivšem predsedniku predviđali u vrhu neke od međunarodnih institucija.

Ni sam Tadić tada nije isključio mogućnost da karijeru nastavi u nekom od svetskih političkih centara. Tadić, međutim, nije želeo da se izjašnjava o svom budućem angažmanu.

Inače, do sada se licitiralo brojnim institucijama u kojima bi bivši predsednik trebalo da nađe uhlebljenje. Spekulisalo se da dolazi na čelo Socijalističke internacionale, a u igri su, navodno, bile i neke od funkcija u Ujedinjenim nacijama.

Ali, kako sada stvari stoje, Tadić je najbliži angažmanu u najširoj evropskoj integracionoj instituciji.

Navodno, i neki od Tadićevih bliskih saradnika mogu se poslednjih nedelja često videti u Strazburu, na sastancima sa ključnim ljudima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Generalnog sekretara SE, inače, bira upravo Parlamentarna skupština ove organizacije, na preporuku Komiteta ministara.

Izvor: Novosti

Pogledajte još