Osniva se balkanska policija: BALPOL udružuje Albaniju, BiH, Crnu Goru, KiM, Makedoniju i Srbiju

Inicijativa šefa crnogorske diplomatije već je dobila zeleno svetlo komesara Štefana Filea koji je, kako saznaju "Dnevne novine", podržao inicijativu okupljanja zapadnobalkanske šestorke po ugledu na ranije oprobane i uspešne regionalne modele saradnje u Evropi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Novi koncept regionalne saradnje obuhvatio bi Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Ako inicijativa šefa crnogorske diplomatije bude realizovana, otvorila bi prostor i snaženju regionalne saradnje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kroz jačanje postojećih regionalnih inicijativa u toj oblasti.

Dok ostaje da vidimo na kakve rekacije policija regije će naići Lukšićeva inicijativa u crnogorskoj opoziciji prilično su oprezni u komentarima na predlog o objedinjavanju policija Balkana

- Ključno pitanje koje treba postaviti povodom inicijative gospodina Lukšića oko oko tzv. regionalne saradnje šest zemalja Zapadnog Balkana jeste da li je to njegova lična inicijativa ili je tu inicijativu razmatrala Vlada Crne Gore? Sve ono što bi vodilo Savjetu za regionalnu saradnju, poboljšanju ekonomskih i socijalnih odnosa, poboljšanju infrastrukture, pravde, unutrašnjih poslova, bezbjednosne i parlamentarne saradnje i prije svega izgradnje ljudskih resursa za novi Zapadni Balkan vodilo bi ka jednoj pozitivnoj reakciji i mi bi zaista to iskreno podržali. U ovom trenutku pitanje je i da li je ta priča iskrena i pitanje da li je ova inicijativa u stvari kopija već postojećih regionalnih organizacija - kaže član parlamentarnog Odbora za bezbjednost iz SNP-a Vasilije Lalošević.

Analitičar Andrija Đukanović za "Dnevne novine" je kazao da bi bilo dobro da se formira balkanska policija zbog bolje koordinacije u regionu. Međutim, Đukanović kaže da mu se čini da se gomilaju službe, razne vrste agencija, a da krajnji rezultat ipak izostaje.

Ekspert za oblast bezbednosti iz Srbije Zoran Dragišić smatra da je inicijativa o formiranju balkanske policije zanimljiva, ali da bi prethodno bilo važno institucionalno urediti jednu takvu organizaciju. Dragišić navodi i neke ograničavajuće faktore koji bi mogli negativno da utiču na budući rad BALPOL-a:

- Kriminalne organizacije na Balkanu sarađuju mnogo bolje nego balakanske države. Moguće je da bi upravo pokušaj objedinjavanja balkanskih policija na jednoj čvršćoj institucionalnoj osnovi bio odgovor na ovaj veoma snažan regionalni organizovani kriminal. Međutim, kao i u svemu, problem Balkana su veoma slabe države, vrlo visok nivo korupcije i nepoverenje koje postoji između balkanskih država. To su ograničavajući faktori da ova inicijativa zaživi na pravi način ali ona je u svakom slučaju veoma zanimljiva i vredna svake pažnje.

Balkanska policija ili neki drugi model udruživanja policija regiona bio bi krupan korak ka snažnijem obračunu sa kriminalom koji je trenutno mnogo bolje regionalno umrežen, ocenjuje profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu Mirsad Abazović. Abazović kaže da bi inicijativu crnogorskog šefa diplomatije trebalo podržati:

- Na žalost, države regiona su prilično razmrežene, a nosioci svih kriminalnih radnji su vrlo dobro umreženi i tu razmreženost država vide i koriste kao svoju prednost. Međusobna sradnja kakva je do sada misli da nije dovoljna jer je na nivou ipak jedne voluntarističke taktike vlada, političkih opcija pojedinaca i tako dalje. Mislim da bi to trebalo da se sistemski uradi. Da li je to neki interpol ovog područja ili nešto drugo, ali mislim da bi u svakom slučaju trebalo snažno podržati svako institucionalno uređenje i organizaciju za brobru protiv kriminala.

Izvor: Predrag Tomović za Radio Slobodna Evropa

Pogledajte još