Pakistan: Američki "dron" ubio sedam ljudi

Ovo je bio prvi napad jednog "drona" još od izbora u Pakistanu 11. maja, na kojima je najznačajnije pitanje bilo upravo korišćenje tih bespilotnih letelica, naveo je Rojters.

Predsednik Barak Obama je nedavno naznačio da SAD postepeno smanjuju korišćenje "dronova", što je s oprezom pozdravila pakistanska vlada.

Obamino saopštenje pozdravila su plemena u Severnom Vaziristanu, u kojem su u proteklih sedam godina američki dronovi izveli i najviše napada protiv ekstremista, neki put nanoseći znatne civilne žrtve.

SAD pod izgovorom nastavka borbe protiv terorizma izvode široke napade bespilotnim letelicama iako su pakistanski zvaničnici nebrojeno puta saopštili da su ti napadi ilegalni i da predstavljaju agresiju na pakistanski suverenitet i teritorijalni integritet.

Pakistanski premijer Navaz Šarif (63) izjavio je da želi dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali je kritikovao američke napade bespilotnim letilicama na ekstremiste, jer to predstavlja kršenje suverenosti Pakistana.

Šarif je u svojim izjavama često napadao saveznika u borbi protiv terorizma SAD i optuživao vladu pakistanske Narodne partije da prodaje suverenost zemlje u zamenu za američku pomoć.

Neimenovani zvaničnik iz ministarstva inostranih poslova Pakistana osudio je današnji američki napad u kojem je poginulo sedam ljudi, kao kršenje suvereniteta zemlje.

"Bilo kakav napad dronovima je kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Pakistana i mi to osudjujemo", rekao je taj zvaničnik.

Pakistanski bezbednosni izvori i pripadnici plemena kažu da je američka letelica ispalila dva projektila koja su pogodila kuću od blata u selu Ćašma, tri kilometra istočno od Miranša, administrativnog grada u Severnom Vaziristanu.

Oni navode da je poginulo sedam ljudi i da je ranjeno četvoro. Za sada nije poznato da li su žrtve namerno ciljane, navodi Rojters.

Izvor: B92

Pogledajte još