Epilog: Otkazan samit u Ohridu

0

Ohridski samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je taj skup otkazao da bi „zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije“, a „Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a najmanje sa bojkotom“.

Samit je otkazan pošto se tri države – Srbija, BiH i Rumunija – nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsednici Albanije i Hrvatske potom saopštili da neće učestvovati jer Kosovo nije pozvano.

„Makedonija je postupila u celosti u skladu sa aktima Procesa. Na žalost, stare balkanske predrasude i kompleksi zaživeli su na ovom samitu i neću dozvoliti da se oni krše preko leđa Makedonije, i da za to da cenu plaća Makedonija“, rekao je Ivanov, koji je organizator skupa.

Po njegovim rečima, „izazovi se rešavaju dijalogom“.

„Čitavu godinu smo se spremali za ovaj samit i napravili smo sve da lidere iz regiona dovedemo za isti sto“
, naveo je.

Ivanov je poželeo uspeh sledećem organizatoru samita i izrazio nadu da će se to dogoditi u „evropskijem Balkanu“.

„Ovo je jasan signal za Evropu, koji oslikava realnost u našem regionu i trebalo bi da bude upozorenje“, kazao je Ivanov, uz ocenu da „državni integritet i dostojanstvo nemaju cenu“.

(Izvor: Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.