Hejg: Srbija pokazala odgovornost, Brisel to prepoznao

Hejg se sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

Predsednik Nikolić je istakao da je Srbija mnogo učinila u proteklih godinu dana, da ne treba više da bude predmet pritisaka i da sa punim pravom očekuje datum za početak pregovora sa EU, dok je Hejg pružio uveravanja da će zvanični London to i podržati.

"Mi moramo da pokažemo da radimo najbolje moguće za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik Nikolić na sastanku sa gostom iz Velike Britanije.

Prema njegovim rečima, Srbi treba sami da odlučuju o svojoj bezbednosti, prihodima, školstvu, zdravstvu i to i na severu i jugu Pokrajine.

"Koliko god da nam je važno da dobijemo datum, nećemo ništa uraditi u poslednjem času, niti pod pritiskom, kao što je to slučaj bio do sada", istakao je Nikolić, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

Šef britanske diplomatije je čestitao predsedniku i rukovodstvu Srbije na napretku i jasnom i odlučnom vođstvu, pruživši uveravanje da će Velika Britanija podržati dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU.

Što se tiče implementacije sporazuma Beograda i Prištine, on je izrazio očekivanje da će se ostvariti održiv i konstruktivan napredak.

"Tu sam da vas ohrabrim na vašem evropskom putu i da vam prenesem duh podrške, što je moj kolega Gvido Vestervele već učinio", rekao je Hejg.

Nikolić je dodao da Srbija ne treba više da bude predmet bilo kakvih pritisaka, jer je dokazala da je spremna da dijalogom reši sve probleme i predstavlja garant mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Republike je posebno naglasio istorijsko savezništvo dve zemlje i izrazio žaljenje što je ono bilo narušeno u novijoj istoriji.

"Kao čovek koji poštuje tradiciju, iako nisam monarhista, posebno cenim činjenicu da je Velika Britanija pružila utočište kraljevskoj porodici Karađorđević u izgnanstvu",
zaključio je Nikolić.

Dačić i su ocenili da je u dijalogu Beograda i Prištine učinjen veliki korak ka postizanju rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji i obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.

Šef britanske diplomatije se založio za efikasniju primenu briselskog sporazuma.

Dačić je rekao da je cilj da se postigne pravedno rešenje za probleme na Kosovu i Metohiji i da se obezbede mir, stabilnost i siguran život Srba u pokrajini. Velika Britanija treba da pomogne da se unapredi položaj Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je premijer i naglasio da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU. Na sastanku su razmatrane i mogućnosti unapređivanja ekonomske saradnje Srbije i Velike Britanije.

Vučić je istakao tokom razgovora sa šefom britanske diplomatije da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje datuma i da se nada da će EU umeti da ceni njene napore, dok se britanski zvaničnik založio za efikansu primenu briselskog sporazuma.

"Nakon dobijanja datuma i stvaranja povoljne klime nadamo se većem broju investicija iz Velike Britanije", naglasio je Vučić, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Hejg je na početku sastanka poručio da je došao da pruži ohrabrenje napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji. Britanski ministar je pozdravio napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i založio se za efikasnu primenu briselskog sporazuma.

Tokom sastanka sa Mrkićem Hejg je rekao da je srpsko rukovodstvo činilo upravo ono što je i nagoveštavalo da će činiti poslednjih nekoliko meseci intenzivnih pregovora i da je to prepoznato u Briselu i u svim zemljama članicama EU.

To je, kako je naglasio, stvaralo izuzetno povoljan utisak o Srbiji i njenim naporima u vezi sa procesom priključenja Evropskoj uniji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Mrkić je Hejgu objasnio šta sve Srbija preduzima u sprovođenju sporazuma sa Prištinom. Ministar spoljnih poslova Srbije je ukazao da se mora razumeti da je bitniji kvalitet i sadržaj sprovedenih mera u odnosu na brzinu njihovog ostvarenja.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još