Kosovo kida balkanske veze

Makedonski premijer Nikola Gruevski ocenio je u četvrtak da je predsednik Đorđe Ivanov pravilno postupio i odložio Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope koji je ovog vikenda trebalo da se održi u Ohridu, budući da su se „sudarili interesi drugih država, a Makedonija nema nikakve krivice“. On je ocenio da je „Makedonija ispala žrtva“, iako bi situacija najverovatnije bila ista i da se dogodilo da je rotacijska organizacija „pala“ na neku drugu državu regiona.

Protivljenje Srbije, BiH i Rumunije da na samitu učestvuje Kosovo, bilo je povod da Hrvatska i Albanija otkažu dolazak, posle čega je samit otkazan, a Priština odmah protumačila da Beograd ne poštuje Briselski sporazum.

Prema Dušanu Prorokoviću, izvršnom direktoru Centra za strateške alternative, međutim, Briselski sporazum nije bio povod da Hrvatska otkaže učešće na samitu, ali, kaže, taj sporazum je dobro sredstvo:

"Iluzija je da Hrvatska u spoljnoj politici nešto radi na svoju ruku. Iza svega stoji Nemačka. Srbija je u vreme Tadića preuzela obavezu da se Kosovu uz zvezdicu dopusti ulazak u regionalne organizacije, a sada je namera Zapada da na spisak tih organizacija uđu sve koje postoje."

Region na postoji bez posrednika
Učešće Kosova jeste bilo vrući kesten, ali problemi su bili očiti još kada su predsednici Bugarske i Grčke, članica EU i NATO, odbili poziv - kaže dr Vankovska. - Građanima se šalje poruka da šefovi država ne žele da svoje zemlje vide kao deo istog regiona, a ovakve prilike koriste da bi se „revanširali“ nekome ili dobili poene kod kuće. Poražavajuće je videti da region JIE i ne postoji kada se stvari ostave bez međunarodnih posrednika i pritisaka, istinske saradnje nema čak i kada su u pitanju zaista nepolitička i transnacionalna pitanja, kao što su klimatske promene, na primer.

Zamislimo situaciju, kaže Proroković, u kojoj bi Srbija dopustila da Kosovo uđe u Crnomorsku inicijativu, u kojoj su dve ključne zemlje Rusija i Turska. Rusija bi tada morala da se protivi, jer se tamo ne ulazi prečicom, već se primaju države članice UN. Ili bi na isti način, dodaje naš sagovornik, Rusija mogla da traži da u tu organizaciju uđu Abhazija ili Pridnestrovlje. Pritisaka će, ocenjuje, biti još, a Srbija treba da gleda da ne kvari računicu velikih sila sa kojima hoće da ima strateške odnose.

Čedomir Antić iz Naprednog kluba takođe kaže da su se u pozadini ohridskog debakla našle Nemačka i SAD koje godinama rade na slabljenju srpskih pozicija. Mislili su, kaže on, da je Srbija u velikoj panici evropskih integracija i da prihvata sve što Brisel traži, dok na drugoj strani više ne mogu da računaju na servilno ponašanje Makedonije.

Profesor dr Biljana Vankovska sa Instituta za bezbednost, odbranu i mir Filozofskog fakulteta u Skoplju, za „Novosti“ je ocenila da je otkazivanje ohridskog samita „presedan svoje vrste“. Ona konstatuje da je makedonska javnost podeljena oko ocene da li je ovo „poraz ideje o regionalnoj saradnji, poraz makedonske diplomatije, ili je ovo bio način da se sačuva obraz države-domaćina nakon neuspeha da se za isti sto dovedu svi predsednici država iz regiona“.

"Poslednja kap u već prepunoj čaši bilo je otkazivanje učešća albanskog predsednika, i to zbog predizborne atmosfere u kojoj je hteo da dobije koji poen više, mada je kao izgovor pomenuo nepozivanje kosovske predsednice"
smatra Vankovska.

(Izvor: Novosti )

Pogledajte još