Kako su stranke trošile tokom izborne kampanje

Najvećim delom, odnosno 60 odsto finansirano je iz javnih izvora, pokazuje izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije. Najviše novca potrošilla je Demokratska stranka, dok su naprednjaci potrošili šest miliona evra.

Član Odbora Agencije Zoran Stojiljković rekao je da je 80 odsto od 35 miliona evra potrošilo šest najvećih koalicija, DS, SNS, SPS, URS, LDP i DSS.

Koalicija oko SPS-a potrošila je u izbornoj kampanji za predsedničke i parlamentarne izbore oko 335 miliona dinara, koalicija oko URS-a 541 milion dinara, koalicija oko LDP-a 296,3 miliona i DSS oko 139 miliona dinara.

Izveštaj je pokazao da su najviše novca u kampanji u srazmeri sa osvojenim glasovima potrošili URS i LDP.

Socijalni slučajevi, a doniraju novac strankama. Takvi primeri naveli su kontrolore na sumnju da nije sve bilo čisto kada je u pitanju novac koji su stranke i koalicije dobijale, kaže Đorđe Vuković iz Cesida.

“Njihov prihod je manji nego donacija poltičkoj stranci, dakle te stvari jednostavno bude sumnju u sledeću stvar - ili se radi o ljudima koji se bave ilegalnim delatnostima, pa na osnovu toga zarađuju određenu količinu novca, ili se radi o tome da su političke stranke preko mreže svojih članova, simpatizera, naprosto dobili novac u kešu i onda su taj novac upumpale na svoj poltički račun
, objašnjava on.

“Vrlo slična situacija je vezana za jedan broj pravnih lica. Imamo sitauciju da su oni bili donatri političkih stranaka, a imaju promete koji su manji od njihove donacije”, navodi Vuković.

Odakle potiče taj novac i da li iza siromašnih članova stoje možda i tajkuni nije otkriveno, kaže Zoran Stoiljković. “Pokazalo se da su se možda i najveća imena najbogatijih tajkuna povukli iz ove price, to ne možete ni u nagoveštaju da vidite”, navodi on.

Stojiljković je naveo da je DS dobijala neuobičajeno lake garancije koje bi svako poželeo, jer je na dve blanko menice ta stranka od Razvojne banke Vojvodine dobila više od tri miliona evra kredita.

(old_image)

URS je od Komercijalne banke dobio kredit po tri puta nižoj kamatnoj stopi od ostalih stranaka koje su se zaduživale u istoj banci, a da su istovremeno predstavnici stranaka su Upravnom i Nadzornom odboru Komercijalne banke, u kojoj je veliki državni udeo, rekao je Stojiljković.

On je naveo da za to nema sankcija nego da važi pravilo "brukati i rugati se", a da bi u sledećem zakonu o finansiranju stranaka trebalo standardizovati uslove kreditiranja stranaka.

“URS-u kredit pod istim uslovima”

Komercijalna banka odbacila je navode Zorana Stojiljkovića ističući da je URS dala kredit po identičnim uslovima koji važe za sve klijente koji koriste kredit sa punim pokrićem. Iz te banke su naveli da su povoljniji uslovi u odnosu na redovne uslove važili, važe i važiće za sve klijente sa punim pokrićem, pošto Banka za to ima ekonomski opravdan interes.

"Da se Stojiljković iole ozbiljnije udubio u analizu odobrenih kredita, video bi da iste kamate imaju klijenti sa punim pokrićem iz svih struktura, pa i još jedna politička partija - SRS", navedeno je u saopštenju Komercijalne banke.

Izvor: B92, Agencije

Pogledajte još