Beograd: I kuća i voćnjak za 20.000 evra!

Ar poljoprivrednog zemljišta uzduž i popreko, oko grada, može da se kupi i za 100 evra. Cene, međutim, idu i do nekoliko hiljada evra, a zavise od blizine puta, veze sa centrom i postojanja vodovodne, kanalizacione mreže i elektrike.

Najjeftinije je Ropočevo sa oko 100 evra po aru, a najskuplji Slanci i Višnjička banja sa cenama od 2.000 do 3.500, pišu "Novosti".

Zapuštene njive, voćnjaci, pa i vinogradi, zaboravljene vikendice u okolini grada, ponovo postaju zanimljive Beograđanima umornim od gradske vreve. Od centra beže i oni koji traže najjeftiniju opciju da se skuće, ili da se bave poljoprivredom - koliko da prežive, ili premoste rupu do plate i penzije.

Ovako sve veće interesovanje za placeve u okolnim selima tumače vlasnici prestoničkih agencija za nekretnine.

"Sve što je dalje od Beograda, između 20. i 50. kilometra od centra, može da se nađe i za manje od 100 evra po aru. Uglavnom bez ikakve infrastrukture i ova zemlja pogodna je za poljoprivredu. Ima lokacija na kojima se može i zidati i obrađivati zemlja, kao u Ropočevu u Sopotu i Ripnju u Voždovcu, po ceni od 60 do 120 evra po aru. Jeftin je i Begaljički deo, gde uz auto-put stoje hektari zapuštenih plantaža, ali ko namerava tu i da stanuje, morao bi da uloži novac u uvođenje vode i struje", kažu za "Novosti" iz jedne beogradske agencije za nekretnine.

Kad sve stave na papir - troškove za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, njegovu prenamenu u građevinsko, zidanje kuće, pa čak i uvođenje infrastrukture - sve više Beograđana procenjuje da je beg na periferiju najisplativija varijanta.

Za one koji vole mir, dvorište, baštu i voćkice - malo vožnje kolima ili busom do grada i nije neki problem.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još