Sukobi u Turskoj: Više od 900 uhapšenih, oko 1.000 povređenih, dvoje mrtvih

Prema Gulerovim rečima, jedan broj uhapšenih u dvodnevnim protestima pušten je na slobodu, dok će ostali biti izvedeni na sud.

Guler je rekao da je 90 demonstracija izbilo u 48 gradova. Među njima su i oni najveći: Istanbul, Ankara, Izmir i Antalija.

Iskra je bio pokušaj policije da uguši mirne proteste u Istanbulu, čiji je cilj bio da se spreči gradnja u parku Geci kod trga Taksim, jednoj od retkih zelenih površina u gradu sa 13,9 miliona stanovnika.

(old_image)

Međutim, obračun policije s demonstrantima u Istanbulu, uz korišćenje suzavca, izazvao je gnevne reakcije širom Turske koje su se pretvorile u proteste protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako javlja britanski BBC, na ulicama Istanbula je u ranim jutarnjim satima bilo izolovanih sukoba, dok je u zoru, prema rečima očevidaca, atmosfera bila mirna, a demonstranti su se zbog kiše i umora uglavnom razišli kućama.

Međutim, kako ukazuje BBC-jev dopisnik, protesti su u prethodna dva dana izbijali popodne i uveče, pa bi se sukobi mogli obnoviti tokom dana.

(old_image)

Policija se prošle večeri povukla sa trga Taksim u Istanbulu, pa su desetine hiljada demonstranata zauzele tu površinu.

Premijer Erdogan, koji je prethodnih dana tvrdio da vlada neće odustati od preuređenja parka Geci, tokom noći je demonstrantima ponudio razgovore.

Međutim, ocenjuje BBC, demonstranti nemaju jasnog vođu.

U Turskoj su, prema navodima ovog medija, mnogi ljudi gnevni na vladu u Ankari, optužujući je da se ponaša sve autoritarnije i teži da im oduzme deo ličnih sloboda.

Organizacija Amnesti interneršenel tvrdi da su u protestima dva čoveka poginula i da je više od 1.000 povređeno, ali ovi podaci nisu potvrđeni.

Video snimak sa demonstracija u Ankari ukazuje da je jednog demonstranta pregazilo policijsko vozilo sa vodenim topom.

Ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler je rekao da je jedan učesnik protesta u Istanbulu teže povređen i da je na intenzivnoj nezi, ali nije saopštio kako je on povređen.

Izvor: Beta

Pogledajte još