Tesna borba: Hrvati danas biraju gradonačelnike

U drugom krugu izbora bira se između dvojice kandidata koji su imali najveći broj glasova u prvom krugu. Posle prvog kruga izabrano je devet župana, 42 gradonačelnika i 263 načelnika opština, kao i svi zamenici načelnika, gradonačelnika i župana iz redova nacionalnih manjina.

Najveća bitka će se kao i u prvom krugu voditi u četiri najveća grada u kojima se kao u Splitu i Rijeci sučeljavaju kandidati vladajućeg SDP-a i opozicionog HDZ-a, dok se kandidat SDP Rajko Ostojić u Zagrebu suočava s nezavisnim kandidatom Milanom Bandićem. U Osijeku se aktualni gradonačelnik Krešimir Bubalo iz Hrvatskog demokratskog sabora za Slavoniju i Baranju suočava s nezavisnim kandidatom Ivicom Vrkićem koga podržavaju SDP i Hrvatska narodna stranka.

U istri se suočavaju koalicije na čelu s SDP-im i Istarskom demokratskim saborom, a u Vukovaru aktualni gradonačelnik Željko Sabo (SDP) i HDZ-ov kandidat Ivan Penava.

Odlučivaće se i ko će biti načelnik u šest opština sa srpskom većinom - Gvozdu/Vrginmostu, Krnjaku, Dvoru, Gračacu, Trpinji i Jagodnjaku. U sedam sati će biti otvoreno 5.940 biračkih mesta, a na biračkom spisku je 3.312.121 građana. Očekuje se da rezultati izbora budu poznati tokom večeri.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još