Državni vrh zaseda o ekonomskim merama

Sednica Predsedništva SNS posvećena ekonomskoj situaciji koja je počela nešto posle 10 sati, završena je, ali nije bilo izjava.

Sednici su prisustvovali predsednik SNS-a i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministarka energetike Zorana Mihajlović i drugi članovi Predsedništva.

Kako javlja reporter B92, sastanak je završen, ali nisu davane izjave za novinare.

Zorana Mihajlović je rekla da će SNS insistirati na "jakoj fiskalnoj disciplini" u smislu da se moraju smanjiti rashodi. Ona je navela da će SNS uraditi sve kako bi stvorila podsticajni ambijent za investicije, kao i da će tokom leta biti formirana Kancelarija za brze odgovore.

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović rekla je novinarima posle sednice Predsedništva da je neophodno smanjiti rashodnu stranu budžeta, kao i formirati Kancelariju za brze odgovore, kako bi se unapredio investicioni ambijent.

Ona je navela da bi kancelarija trebalo da bude formirana tokom leta i najavila da će SNS izvršiti analizu fiskalne konsolidacije, videti njene efekte i ako treba predložiti nove mere kako bi se rešili eventulani problemi.

"Te mere i sve što nas čeka nije lako. Srbija se nalazi u ozbiljnoj ekonomskoj situaciji i moramo da učinimo sve i svi zajedno da iz toga izadjemo. SNS smatra da su sve te mere lekovite za Srbiju", naglasila je Mihajlović.

Predsedništvo Srpske napredne stranke ovlastilo je lidera stranke Aleksandra Vučića da vodi razgovare sa koalicionim partnerima u kojima će insistirati na tri stava za poboljšanje ekonomske situacije - fiskalnoj disiplini, popravljanjuinvesticione klime i efikasnoj reformi javnih preduzeća, države uprave i rešavanju pitanje preduzeća u restrukturiranju.

Kako je reporter B92 ranije javio, na sastanku se govorilo o zamrzavanju plata i penzija, zatim o sudbini desetak preduzeća koji su u javnom vlasništu, kao i o izmenama zakona o radu.

Za sutra popodne je najavljena sednica Vlade na kojoj će definitivno biti doneta odluka o budžetskim merama.

Nakon sednice predsedništva SNS, slede razgovori Ivice Dačića, Aleksandra Vućića i Mlađana Dinkića. Prema saznanjima B92, taj sastanak treba da počne u podne, ali je pitanje da li će se satnica ispoštovati sobzirom da sastanak predsedništva SNS i dalje traje.

Pre tog sastanka, Dačić i Vučić će u Palati Srbija primiti vaterpoliste Crvene zvezde, klupske šampione Evrope.

Najavljujući sastanak s liderima SNS-a i URS-a, premijer i predsednik SPS-a izjavio je juče u Jagodini da će s koalicionim partnerima razgovarati o merama štednje za pokrivanje budžetskog deficita.

Premijer je kazao da je Srbija daleko od bankrota, ali da je ekonomska situacija teška. "Javna potrošnja mora da se smanji, ali je problem kod penzija i plata zato što su one male. Sigurno je da se teret krize ne može prevaliti samo na najsiromašnije, o tome ćemo razgovarati. Nama nije u cilju politika zamrzavanja ili smanjenja plata i penzija", rekao je Dačić.

Predsedništvo Srpske napredne stranke (SNS) sastaće se danas u 10 časova, da bi, kako je ranije najavio lider te stranke Aleksandar Vučić, razmotrili ekonomske mere koje je neophodno preduzeti,

Vučić je rekao da će se založiti za mere koje će biti "lekovite za našu zemlju i naše društvo, ma koliko bile teške i nepopularne''.

Vučić je ponovio da je mnogo bitnije da se obezbedi da narod ne živi jednako loše ili još lošije nego da se misli na podršku birača:

"Bolje da imamo 20 odsto podrške manje, a da imamo 10 ili 15 odsto zaposlenih više. Mislim da je to odgovorno ponašanje", rekao je Vučić i dodao da ostaje da se vidi da li će to prihvatiti koalicioni partneri SNS.

Vučić je takodje najavio da bi, posle sednice Predsedništva SNS, trebalo da se sastane sa liderima SPS Ivicom Dačićem i URS Mladjanom Dinkićem.

U međuvremenu, otvoreno je pitanje budžetskog deficita, kao i dilema - štednja, odnosno eventualno zamrzavanje plata i penzija ili podsticajne mere.

Prema pisanju Blica, na koalicionom sastanku na vrhu moglo bi da bude reči ne samo o "zamrzavanju" i mogućem smanjenju zarada činovnika na svim nivoima i zaposlenih u državnim firmama, već i o izmenama Zakona o radu.

Kako se navodi, predlog je da se hitno olakša položaj poslodavcima koji su primorani da otpuštaju radnike, ali i da se otpremnine, koje će ubuduće morati da isplaćuju onima koji odlaze iz firme, računaju samo za godine staža kod tog poslodavca.

Takođe, vlada bi u ponedeljak mogla da odluče o izmeni postojećeg Zakona o penzijskom sistemu, kojima bi bilo predvidjeno da se destimuliše raniji odlazak u penziju, a stimuliše kasniji, piše Blic.

Moguće uštede će se, prema pisanju tog lista, naći i na stavkama budžeta kakve su subvencije firmama u restrukturiranju, ali i za nove programe koji su do sada prikazivani i kao strateški, a država više ne namerava da po svaku cenu daje garancije za javna preduzeća.

Izvor: b92

Pogledajte još