Džoan Kolins: Napunila 80, ali i dalje izgleda odlično (FOTO)

Džoun Kolins je britanska glumica, književnica i kolumnista. Debitovala je u pozorišnoj predstavi „Kuća lutaka“ u devetoj godini, a udvadeset i drugoj godini Kolinsova je otišla u Holivud.

Godine 1981. dobila je ulogu Aleksis Kolbi, po kojoj je možda najpoznatija, u dugotrajnoj TV sapunici „Dinastija“. Za ovu ulogu, koju je tumačila sve do 1989, osvojila je nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu u TV dramskoj seriji (1983), a bila je i nominovana za nagradu Emi. Posle završetka serije objavila je svoj prvi roman „Udarno vreme“ (1988), koji je postao najprodavaniji uprkos lošim kritikama. Od tada je objavila nekoliko romana, memoara i autobiografija, a 1996. je pobedila u sudskom sporu sa svojom izdavačkom kućom „Random haus“ (engl. Random House).

Rođena je 23. maja 1933. godine, što znači da je napunila 80 godina.

(old_image)

Britanska kraljica Elizabeta II je 1997. nagradila Džoun Kolins Redom Britanskog carstva za njen doprinos umetnosti i dobrotvornom radu.

Glamurozna u svom privatnom životu i svojim ulogama, Kolinsova nastavlja da glumi u pozorištu, filmu i televiziji u karijeri koja traje više od 60 godina.

Pogledajte još