Šta sve moramo da znamo o ženskoj seksualnosti

1. Ne verujte stereotipima: ženska seksualnost je kulturno relativna

Seksualnost oblikuju kultura i istorija. Pre sto godina žena koja je volela seks bi bila proglašena mentalno poremećenom, dok danas, ukoliko ne volite seks možete završiti sa dijagnozom da ste disfunkcionalnni. Sa svim ovim na umu, nije loše biti skeptičan prema etiketama koje patologizuju seksualne razlike.

2. Ženska želja da budu poželjne nadilazi samu želju

Poznato je da mediji i reklame mogu da imaju katastrofalan efekat na žensko samopouzdanje, ali one mogu uticati i na seksualno samopouzdanje. Osećaj da nisu u stanju da dostignu fizički ideal predstavljen u medijima prenosi se i na druga polja pa tako mnoge žene vide sebe, pa i svoje genitalije kao nepoželjne.

Umesto da imaju seks, mnoge žene jednostavno žele da izgledaju kao da imaju seks. Žene su zauzetije jurnjavom za prelepim da bi se prelepo ljubile. Naši životinjski instinkti potpuno su preoblikovani – vreme provedeno u udešavanju nadilazi vreme koje se posvećuje seksualnom zadovoljstvu.

3. Izbegavajte ono što vam se servira

Strastvena monogamija je cilj mnogima. Međutim, imamo nerealna očekivanja kada su veze u pitanju. Zapravo, činjenica je da je prirodno da seksualni intenziteta vremenom opada u vezi usled starenja i drugih obaveza. Iako strast vremenom bledi, moguće je održavati ljubav i vezu i tako povećati šanse za ponovni povratak želje.

4. Niska ženska želja za seksom je zapravo normalna

Žene su navedene da veruju da nizak libido znači da nešto nije u redu sa njima. Žene sa niskim libidom trenutno se vode kao da imaju seksualnu disfunkciju. Problem leži u činjenici da mnogi od lekara koji sprovode ova istraživanja imaju bliske veze sa brojnim farmaceutskim kompanijama.

5. Takozvani brak bez seksa

Trenutna definicija braka bez seksa glasi ovako – veza u kojoj par ima seks deset puta godišnje, ili manje. To znači da parovi koji su godinama u braku i suočeni su sa brojnim problemima imaju seks deset puta godišnje. Na kraju dana to je i dalje dobra stvar koja ne bi trebalo da bude etiketirana negativno.

6. Čedna sa detetom, strastvena u spavaćoj sobi

Istraživanja pokazuju da jedna trećina parova iskusi značajan gubitak seksa nakon rođenja deteta. Ženama je jako teško da izvajaju dupli identitet koji društvo od njih traži – da budu majka i senzualna ljubavnica. I to ne bi trebalo da bude tako.

7. Postoji više od jednog seksualnog vrhunca

Kako stare, žene vrlo često osećaju manjak seksualne želje usled brojnih faktora. Međutim, iako su mnogi svesni seksualnog vrhunca, koji je povezan sa telom i hormonima, postoji i emotivni vrhunac koji je povezan sa duhom i sazrevanjem. Fizički i emotivni faktori isprepletani su i utiču jedni na druge na neočekivane i uzbudljive načine. Mnoge žene osete seksualnu renesansu tek u poznijim godinama.

8. Slobodna seksualnost

Na mnoge načine ženska seksualnost i dalje predstavlja misteriju. I s obzirom na to da naučnici ne mogu da se slože oko toga šta je ženska seksualna reakcija, šta čini žensku seksualnu disfunkciju i da li žene imaju definitivan seksualni vrhunac, nije realno očekivati da sve žene imaju sličnu seksualnu želju.

Za žene kojima više nije stalo do seksa, ili one kojima nikada nije ni bilo stalo do njega, utočište može biti u nemogućnosti da se dokaže šta je „normalno“. Možda bi ovu činjenicu trebalo iskoristiti kako bi žene prestale da upoređuju svoju seksualnost sa onom drugih osoba i počele da prate sopstveni put.

Izvor: b92

Pogledajte još