Poplave u Češkoj odnele sedam života

Prag je za razliku od istorijski najrazornijih poplava 2002. godine ovog puta odoleo nabujaloj Vltavi pošto je jutros u češku prestonicu stigao poplavni talas a koritom se valja 3.200 kubnih metara u sekundi.

To je dvadeset puta više nego normalno, ali pre 11 godina u poplavnom talasu Vltavom proticalo preko 5.000 kubnih metara u sekundi.

Vltava se razlila na livade, puteve i poplavila neke ulice na jugu i na periferiji tako da su otežani prilazi gradu a vršilac dužnosti gradonačelnika Praga Tomaš Hudeček od nedelje apeluje da u Prag ne dolazi niko ko baš ne mora.

Preventivno ne saobraća metro u centru a zatvorena je i Narodna biblioteka Klementinum u centru na samoj obali Vltave u kojoj su pre 11 godina stradale dragocene stare knjige i rukopisi.

Vltava je i ovog puta poplavila donji deo Zoološkog vrta ali novo rukovodstvo vrta za razliku od poplava 2002. godine u kojima je stradalo mnogo životinja, a morski lavovi su se razbežali po Vltavi i Labi, sada je blagovremeno i bezbedno sve životinje još u nedelju evakuisalo u gornji deo vrta.

U praškom Zoovrtu se rodilo i prvo "poplavno" mladunče, mali majmun iz prašuma Južne Amerike.

Dok Prag zahvaljujući metalnim barijerama protiv poplava može da odahne, gradovi i sela niz Vltavu i dalje niz Labu prolaze mnogo teže.Poplavni talas na Labi možda čak bude isti kao vodostaj iz 2002. godine, ali to će se videti tek u sredu i četvrtak.

Gradić Terezin na severu od Praga i istoimeni bivši koncentracioni logor u staroj austro-ugarskoj tvrdjavi naredio je evakuaciju a meštanima je u živom sećanju 2002. godina kada je iz velikog jezera koje se stvorilo od ušća Vltave u Labu virio samo nacistički napis na kapiji "Rad oslobadja".

Meteorolozi su nakon nedelju dana neprestanih kiša jutros mogli konačno da obraduju Čehe da se padavine sele na jugoistok zemlje u Moravsku, gde je tlo suvo, tako da ne prete poplave ni uz obilnije padavine.

Izvor: Beta

Pogledajte još