Ekonomija nije tema današnje sednice

Ljajić kaže da će se do kraja godine razgovarati o ekonomskim merama, ali tek u narednim nedeljama se može očekivati i njigovo usvajanje.

Vlada je juče trebalo da raspravlja o stanju u ekonomiji, ali je ta sednica otkazana. U međuvremenu je zakazana nova sednica. Ministri su se sastali oko 8 sati ujutru.

"Očekujem da ćemo u četvrtak o tome razgovarati. Neće tada biti mere usvojene, već to je početak procesa koj itreba da doveda da usaglasimo konačan paket mera"
, kaže Ljajić.

"Suviše je ozbiljna situacija, ne možete lomiti koleno morate saslušati predloge svih koji su zainteresovani. To su sidikati, stručna javnost, ne možete tek tako predložiti ekonomske mere, i zato je bolje da napravimo duže konsultacije i doneseo prave mere, nego da donesemo brzo bez rezultata koji nam trebaju“, kaže Ljajić.

Naime kako je agenciji Beta rečeno u Vladi Srbije, na sednici će se raspravljati o setu zakona iz oblasti obrazovanja. Isti izvor rekao je da nije bilo ni predviđeno da se na sednici raspravlja o ekonomskoj situaciji u zemlji.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je jučerašnja sednica Vlade bila otkazana jer nije bilo vremena da se ona održi, kao i da nije ni bilo predviđeno da se na toj sednici donose ekonomske mere.

Premijer je najavio i da će se nastaviti razgovori u vladajućoj koaliciji sa stručnjacima, o tome koje će naredne mere biti preduzete. On je naglasio da u stručnoj javnosti u Srbiji ne postoje jedinstvena mišljenja o merama koje treba preduzeti kako bi se smanjio budžetski deficit i da bi se izašlo iz ekonomske krize.

"Vlada Srbije nije zid plača, pa da kukamo nad teškom situacijom i da ispada da smo došli do bankrota. To nije tačno", naglasio je Dačić. On je podsetio da je Srbija poslednjih 20 godina bila u teškoj situaciji, ali da, kad tada nije bankrotirala, neće ni sada.

Podsetimo, sastanak trojice lidera vladajuće koalicije, Ivice Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića, održan je u nedelju, ali bez dogovora o strategiji ekonomskih rezova.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je na sednici Skupštine Srbije prošlog četvrtka, na kojoj se razgovaralo o teškoj ekonomskoj situaciji u Srbiji, rekao, odgovarajući na pitanja poslanika, da se od ponedeljka mogu očekivati konkretne mere vlade o štednji.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još