Bramerc: Žalićemo se na presudu Simatoviću i Stanišiću

Bramerc je rekao da je tužilaštvo ponudilo sasvim dovoljno dokaza i da "nijednog minuta, ni sekunde" nije očekivao da će Stanišić i Simatović biti oslobođeni, preneo je portal Klix.ba.

„Još proučavamo obrazloženje sudskog veća i logiku kojom su se rukovodili, ali gotovo je sigurno da ćemo se žaliti", rekao je Bramerc tokom tribine o međunarodnom pravu koja je održana u organizaciji Centra za evropsku politiku u sedištu Evropske unije.

Bramerc se osvrnuo i na nedavne kontroverzne slučajeve Ante Gotovine i drugih hrvatskih generala optuženih za zločine u vojno-policijskoj akciji "Oluja", kao i generala Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, koji su u prvostepenim presudama osuđeni na duge vremenske kazne, da bi u žalbenom postupku bili oslobođeni svake odgovornosti, uz obrazloženje da nije dokazano da je naređeno da se zločini vrše.

Takve presude otežaće buduća suđenja za podstrekivanje i pomaganje u vršenju ratnih zločina", rekao je Bramerc, dodajući da sužavanje pojma komandne odgovornosti stvara situaciju u kojoj će samo neposredni počinioci morati da strahuju od međunarodne pravde, dok će organizatori moći da računaju da će proći nekažnjeno.

On je naglasio da je to samo njegovo lično mišljenje i da je kao tužilac obavezan da poštuje sve odluke sudija. On nije želeo da komentariše optužbe da su ove presude donesene pod uticajem spoljnih političkih faktora.

"Svestan sam da se o tome govori, ali ne želim da verujem da je to istina", rekao je glavni tužilac Haškog tribunala.

Izvor: Srna via Klix.ba

Pogledajte još