Kragujevac oblepljen plakatima: Pozivaju na grebanje "fijata"

Napisano je i da su “radni uslovi u ‘Fijatovoj‘ fabrici loši“, da „sindikati i mendžment sarađuje na štetu radnika“...

Jedan broj automobila je na montažnoj traci oštećen pre deset dana, kada je neko od radnika šrafcigerom izgrebao boju i navodno pisao skaredne poruke nekome od šefova.

Predsednik Samostalnog sindikata u FAS Zoran Marković kaže da se plakati sa pozivima na grebanje nisu pojavili u fabrici.

Nekome je očigledno posao da pravi haos, i da pokvari ovo što sada radimo. Uslovi rada u FAS-u su odlični, a plate redovne“, kaže Marković.

U poslednjih desetak dana smo poplavljeni lažima. Pričalo se o velikom broju oštećenih automobila, a to nije tačno. Pričalo se da su radnici tukli šefa iz italije i da je on zbog batina završio u bolnici. I to su bile laži. Nekome je očigledno posao da pravi haos i da sa strane gleda da pokvari ovo što sada radimo. Uslovi rada u „Fijat automobili Srbija“ su odlični, plate su redovne. Radnici su u toplom, zaštita je na najvišem nivou, rade u najmodernijoj svetskoj fabrici. Svaki radnik može da preko sindikata ili menadžementa iznese problem, čak i anonimno, i za to neće trpeti nikakve sankcije“, kaže Marković.

Kako je za Blic izjavio Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca, „nije jasno kome normalnom može da smeta Fijat“.

Investicija je 1,1 milijarde evra, u samoj fabrici automobila je sada zaposleno 2.500 ljudi, a do kraja sledeće godine će posao da dobije još 1.400 radnika. U kooperantima radi sada 2.000 radnika. Plan je da ukupno bude uposleno 10.000 radnika koji su vezani direktno za Fijat i industriju automobila. Izvoz Fijata je 1,5 milijardi evra, a zaboravlja se da će, po ugovoru, iz Srbije u fabrike Fijata, širom sveta, biti plasirano 5 odsto svih delova koje ova kompanija koristi, i da će samo taj izvoz da vredi još milijardu evra. Ako nekome smeta takav posao, i investicija koja je najveća u Srbiji za poslednjih 40 godina, neka se dobro zapita šta radi “, kaže Zdravković.

Izvor: Blic

Pogledajte još