Lajčak za otvaranje pregovora bez odugovlačenja

0

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas da Slovačka podržava otvaranje pregovora o članstvu Srbije u EU i dobijanje datuma "bez dodatnih uslova i bez odugovlačenja".

Lajčak je novinarima u slovačkoj ambasadi posle susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem rekao da je došao u Beograd da izrazi podršku naporima Vlade Srbije da ostvari članstvo u EU, kao i na odlukama donetim u dijalogu Beograda i Prištine.

„Došao sam da ohrabrim Vladu Srbije na ovom putu. Srbija je donela hrabre, teške, ali odgovorne odluke, danas je prihvaćena u EU kao ozbiljan partner i njen ugled je bolji nego što je ikad bio“, rekao je Lajčak.

On je dodao da je potrebno da sve što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine bude sprovedeno, jer je implementacija sporazuma,kako je rekao, „ključna reč“.

Lajčak je rekao da je stav njegove zemlje, koja nije priznala jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova, „dobro poznat“ i da se neće promeniti, kao i da Slovačka podržava „evropsku perspektivu zapadnog Balkana“.

Odgovarajući na pitanje kako će Kosovo biti predstavljeno na samitu šefova država srednje Evrope, koji se održava iduće sedmice u Bratislavi, Lajčak je rekao da je formula učešća Kosova dogovorena i da će ono biti predstavljeno bez državnih obeležja.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da na posetu Lajčaka gleda kao na „ohrabrenje prijatelja u EU“, kao što je doživeo i posetu ministara spoljnih poslova Nemačke i Britanije, Gida Vestervelea i Vilijema Hejga.

On je kazao da je važno da se do 28. juna i donošenja odluke o datumu ostvari ono što je planirano, da bi savet EU pozitivno odlučio o otvaranju pregovora sa Srbijom.

„Životno sam zainteresovan za takav razvoj događaja“, rekao je Dačić i dodao da će grupa za implementaciju Briselskog sporazuma ispuniti sve obaveze iz plana, kao i da će Priština takođe uraditi ono što je dogovoreno.

Dačić je najavio i nove sastanke pregovaračkih timova, a za sutra nastavak razgovora radne grupe za implementaciju sporazuma o različitim temama.


„Ne vidim kad to Srbija treba da dobije datum ako ne sad, posle svega urađenog“
, rekao je premijer Srbije.

(Izvor: Blic )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.