Istanbul nije sam: U Beogradu održan skup podrške Turskoj (VIDEO)

Uz transparente "Istanbul nije sam" i "Otpor nije terorizam", sa ovog skupa poručuju da su došli da dignu glas protiv nasilja, javlja Radio Slobodna Evropa.

"Mislim da u solidarnosti ne bi smele da postoje granice. To se tiče svih nas i ne smemo da zatvaramo oči pred nasiljem. To je danas u Turskoj, a sutra može biti u Srbiji ili bilo gde", rekla je Katarina Pavlović iz Pokreta zelena omladina.

Podrška u ovom trenutku stiže sa svih virtuelnih mreža, Anonimusi obaraju državne sajtove, dok turski premijer Redžep Tajip Erdogan tvrdi da su društveni mediji najveća pretnja društvu i apostrofira Tviter kao posebno "zlo", podseća Piratski pokret Srbije.

“Spontano se organizovala podrška. Stiže iz Norveške iz Osla, iz Češke iz Praga, iz Zagreba… Turski narod je ovog trenutka pod žestokom represijom, Beograd se toga seća i Beograd zna šta je ovo”, kaže za RSE Jelena Jovanović iz Piratskog pokreta.

Tmuran dan i kiša u Beogradu teško da mogu objasniti to što se, pozivu na ovaj skup, upućenom preko društvenih mreža, odazvalo samo ovoliko građana.

Za razliku od Frankfurta, Berlina, Atine ili Njujorka, gde se u znak solidarnosti okupilo nekoliko stotina, pa i hiljada ljudi, u Srbiji ovaj skup (baš kao i neki prethodni kada je trebalo iskazati podršku i interesovanje za zbivanja “daleko od nas”) građane izgleda ne zanima mnogo.

(Izvor: Radio Slobodna Evropa)

Pogledajte još