U Srbiji sutra vrh poplavnog talasa na Dunavu kod Bezdana

Galonja je novinarima rekao da je Dunav kod Bezdana za 24 sata porastao 70 centimetara, a sutradan će porasti još 70, što je preduslov za proglašenje redovne odbrane od poplava.

Dunav će za nekoliko dana verovatno dostići kriterijum za vanrednu odbranu od poplava.

"Dunav je kod Bratislave juče porastao još za jedan metar, što znači da se poplavni talas produžava i da možemo očekivati velike vode", rekao je Galonja.

On je dodao da je u Novom Sadu u potpunosti rekonstruisana odbrambena linija od poplava, koja je izdignuta za oko 80 centimetara, kao i da su sanirana sva slaba mesta na keju pored te reke.

U centralnom magacinu "Voda Vojvodine" smeštena je mobilna oprema, koja će se, po potrebi, montirati na stepeništima, otvorima, silaznim rampama i u Luci Novi Sad, kako bi se sprečio prodor vode, kazao je Galonja.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić zatražio je od "Voda Vojvodine" da organizuju punu pripravnost u vodoprivrednim preduzećima.

Vršilac dužnosti direktora "Voda Vojvodine" Mirko Adžić rekao je da to preduzeće preduzima sve neophodne mere u celoj pokrajini da dočeka dolazak "velikih voda", da se saniraju uočena oštećenja na nasipima i dodao da su sva vodoprivredne preduzeća u celodnevnoj pripravnosti, kako bi odbrambena linija bila stabilna i kako bi talas bezbedno prošao kroz našu zemlju.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još