BiH: Tromesečna beba ne može na operaciju jer nema JMBG!

Deca rođena u BiH nakon 12. februara 2013. godine za državu, odnosno njenu administraciju ne postoje.

Ova deca dobijaju privremene matične brojeve kako bi mogla da ostvare prava iz zdravstvene zaštite, ali na teritoriji države BiH. A ukoliko neko od ove dece mora da ide na lečenje u inostranstvo, kao što je slučaj sa malom Belminom, ne može da ode, jer pasoš ne može da se dobije sa privremenim JMBG.

"Beba sada leži na pedijatrijskoj klinici Jezero. Rekli su mi da mora da ide u inostranstvo na lečenje, odnosno presađivanje koštane srži. Kada je muž otišao u MUP da izvadi pasoš za dete, samo su mu rekli da bi rado pomogli, ali da su im ruke vezane", rekla je majka tromesečne bebe i dodala kako ona ima privremeni matični broj, rodni list bez matičnog broja.

Prema njenim rečima, neki ljudi su joj pomenuli da bi možda mogla da dobije neki zamenski JMBG. Roditelji su očajni jer strahuju da će to biti prepreka za odlazak deteta na lečenje.

"Belmini je dijagnostifikovano teško imunološko oboljenje i trebalo bi u Nemačku na presađivanje koštane srži. Još jedan problem u nizu je što nemamo ni novac za odlazak tamo, ali doktori su nam sugerisali da hitno nabavimo pasoš", rekla je za Klix.ba Fatima Ibrišević, majka ove tromesečne bebe iz Donje Orahovice kod Gračanice.

Resorni državni ministar Sredoje Nović danas je izjavio da nije optimista da će Vijeće ministara BiH sutra razrešiti pitanje JMBG-a. On je dodao da nema usaglašenih političkih stavova.

Ministar je takođe kazao da do rešenja mora doći, pre ili kasnije, ali problem je što nekima ovo kasnije može da znači gubitak deteta.

"U BiH nema krivaca, svi su krivi jer naprosto svako zastupa neke svoje političke stavove i čak i onda kad oni nemaju nikakvog rezona niti smisla", rekao je Nović.

Umesto da se stvar reši u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, vladajuće stranke se isključivo zarad vlastitih interesa, bahato i krajnje nehumano odnose prema tek rođenima, uskraćujući im osnovna ljudska prava.

U BiH nema krivca, svi su krivi, kaže ministar. Da li će iko na sebe preuzeti odgovornost ako tromesečna beba ne dobije odgovarajući zdravstveni tretman u inostranstvu?

(Izvor: Klix.ba)

Pogledajte još