Nivo Dunava raste

"Nivo vodostaja na Dunavu je danas povećan, a nadležne ekipe su stalno na terenu i predlažu preduzimanje mera", izjavio je Tanjugu zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.

Babić je dodao i da je Sektor za vanredne situacije u stalnom kontaktu sa kolegama u Mađarskoj gde je zbog izlivanja reka, na nekoliko područja, proglašena odbrana od poplava.

Babić je rekao da se situacija nije bitno izmenila u odnosu na jučerašnji dan, ali da se nivo vodostaja na Dunavu iz časa u čas povećava. On je istakao da još nema informacija od Republičkog hidrometeorološkog zavoda da li je prevaziđena granica redovne odbrane od poplava kod Bezdana.

"Naše ekipe i ekipe javnih vodoprivrednih preduzeća su stalno na terenu, obilaze teren i predlažu preduzimanje mera iz svoje nadležnosti", rekao je Babić.

Babić je rekao da je danas sastanak Republičke direkcije za vode, direktora javnih vodoprivrednih preduzeća "Srbija vode" "Vode Vojvodine" i Beograd vode", Sektora za vanredne situacije i RHMZ-a.

Već su zakazane sednice Pokrajinskog štaba za vanredne situacije i Gradskog štaba za vanredne situacije Novi Sad, kojima je dat nalog da obiđu potencijalna mesta koja mogu biti ugrožena visokim vodostajem u slivu Dunava, istakao je Babić.

"To se uglavnom odnosi na ona naselja i mesta koja su u nebranjenom delu, znači ona naselja koja su izgradjena u koritu reke Dunav bespravno", objasnio je Babić.

Babić je rekao da se očekuje da bi moglo biti problema u opštini Beočin, na rubnim naseljima, u blizini Dunava i u koritu te reke, odnosno naseljima koja su izgrađena u koritu Dunava bespravno od Apatina do Smedereva. On je istakao da je dat nalog da se upozore stanovnici tih naselja da preduzmu sve potrebne mere i ukoliko bude potrebno, da se izvrši evakuacija.

Babić rekao da se očekuje da će vodostaj rasti i narednih dana dok ne stigne talas nizvodno iz Mađarske i Austrije. Prema njegovim rečima, za sada se ne očekuju problemi od bujičnih poplava, ali će sve zavisiti količine padavina od mesta do mesta.

Babić je rekao da se ne očekuju veće količine padavina u Srbiji narednih dana, ali da će se pratiti prognoza i preduzimati aktivnosti i da su ekipe spremne da reaguju u slučaju potrebe.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić je zbog velikog talasa koji se očekuje, naložio preduzeću "Vode Vojvodine" da podigne pripravnost na najviši stepen i preduzme neophodne mere kako bi poplavni talas bio spremno dočekan.

Pajtić je sa rukovodstvom "Voda Vojvodine" obišao ustavu na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Novog Sada kojom se reguliše vodostaj Dunava, kao i centralni magacin tog preduzeća za odbranu od poplava.

"Trenutno je veliki deo Evrope pod vodom. Zato sam naložio 'Vodama Vojvodine' da pripavnost podignu na najviši stepen", rekao je Pajtić, istakavši da će narednih dana sva vodoprivredna preduzeća u Pokrajini preduzeti neophodne mere zaštite.

Vršilac dužnosti direktora "Voda Vojvodine" Mirko Adžić rekao je da to preduzeće preduzima sve neophodne mere da dočeka dolazak velikih voda, da se saniraju uočena oštećenja na nasipima i da su sva vodoprivredne preduzeća u pokrajini, njih 21, u celodnevnoj pripravnosti, kako bi odbrambena linija bila stabilna i kako bi talas bezbedno prošao kroz Srbiju.

Rukovodilac odbrane od poplava u "Vodama Vojvodine" Mirko Galonja izjavio je da će se, prema prognozi, već sutra steći uslovi za proglašenje redovne odbrane od poplava jer je vodostaj Dunava kod Bezdana danas za 71 centimetar veći od jučerašnjeg, a očekuje se da će dan kasnije porasti još toliko, što je uslov za proglašenje redovne odbrane.

Galonja je dodao da će se za nekoliko dana verovatno steći uslovi i za vanrednu odbranu od poplava, koja se kod Bezdana i kod Novog Sada proglašava kad vodostaj Dunava dostigne 700 centimetara.

"Vodostaj Dunava je, takođe, 437, što je za 71 centimetar više nego juče, a očekujemo da će vodostaj u tom delu toka Dunava sutra preći 500 centimetara, što je granični kriterijum redovne odbrane od poplava", rekao je Galonja Tanjugu.

On je istakao da su prognoze da će kod Novog Sada vodostaj Dunava kriterijume za redovnu odbranu preći 7. juna.

"Maksimalni poplavni talas kod Novog Sada očekuje se sredinom juna i biće visok, sigurno viši od 600 centimetara, ali se ne može precizirati konačan nivo, jer će to zavisiti i od količine padavina do tada", naglasio je Galonja.

Najveći vodostaj Dunava u Novom Sadu zabeležen je krajem juna 1965. godine, kada je izmereno 778 centimetara, dok je u aprilu 2006. godine dostigao je 745 centimetara, a polovinom juna 2010. izmeren je vodostaj od 696 centimetara.

Republički hidrometeorloski zavod (RHMZ) upozorio je da će vodostaji na Dunavu biti u većem porastu narednih osam dana sa prevazilaženjem granica redovne odbrane od poplava.

Porast vodostoja, sa prevazilaženjem redovne odbrane od poplava se očekuje sutra kod Bezdana, a kod Apatina 7. juna, naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

Kod Bogojeva i Novog Sada porast vodostaja Dunava se očekuje između 7. i 8. juna, a kod Slankamena između 8 i 9. juna, dodaje se u upozorenju.

Poplave su zahvatila veća područja u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, ...

Zbog poplava u centralnoj Evropi skraćena je i linija međunarodnog voza iz Beograda za Cirih.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još