Američka trgovinska komisija: Apple ukrao patetne od Samsunga

Na osnovu istrage komisija je zaključila da je Apple neovlašćeno koristio neke patente vezane za 3G bežični prenos, što bi moglo da vodi do zabrane prodaje nekih starijih modela iPada i iPhonea u Americi.

Nakon ove odluke, Apple je najavio žalbu, a odluka komisije može biti poništena i predsedničkim nalogom u roku od 60 dana, mada upućeni ne veruju da bi predsednik Obama posebnim ukazom mogao da obori ovu presudu.

Poslednji slučaj je samo još jedna odluka u nizu sporova o povredi patentnih prava koju Apple i Samsung vode već godinama.

Ovaj spor je započet pre skoro 3 godine, a prethodna odluka iz septembra u kojoj je Apple oslobođen optužbi za kršenje patenta novom odlukom je praktično je poništena.

"Verujemo da je odluka Američke trgovinske komisije konačna i da dokazuje prilično dugačku istoriju Appleovog nepropisnog ponašanja, kada su u pitanju tehnološke inovacije", saopštio je Samsung.

Komisija je već naložila zabranu prodaje i distribucije modela telefona iPhone 4, iPhone 3, iPhone 3GS, kao i uređaja iPad 3G i iPad 2 3G kroz mrežu najvećeg američkog operatera AT&T. Neki od ovih modela uređaja već neko izvesno vreme se više ne nalaze prodaji u Americi.

Apple će ipak, dok odluka ne postane pravosnažna, u roku od 60 dana i dalje moći da prodaje sporne modele uređaja.

"Ova odluka Američke trgovinske komisije ni na koji način neće uticati na dostupnost naših proizvoda u Americi", saopštila je predstavnica za štampu kompanije Apple.

Ova odluka je poslednja u nizu sporova koje ova dva elektronska gognata vode u više od 10 zemalja sveta, a analitičari smatraju da Apple traži način kako da ograniči rast Googleovog Android operativnog sistema, na kojem radi većina Samsungovih proizvoda.

U posebnom sudskom sporu Applea i Samsunga oko kršenja patentnih prava prošle godine, Samsung je bio osuđen i bio obavezan da plati više od 1 milijardu dolara, ali je kazna kasnije smanjena na ukupno 598, 8 miliona.

Samsung je najveći svetski proizvođač pametnih telefona, a analitičari procenjuju da je u prva tri meseca prodao više telefona od Applea (odnos 2:1), ali je trenutno Appleovo poslovanje sa smartfonima profitabilnije od Samsungovog.

Izvor: B92, BBC

Pogledajte još