Sirijska vojska: Pregazićemo pobunjenike

Osvajanje Kusaira je dokaz da će snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada na kraju od neprijatelja preuzeti kontrolu nad celom zemljom, navodi se u saopštenju sirijske vojske.

"Ovo je jasna poruka svima koji učestvuju u agresiji na Siriju...da ćemo nastaviti sa nizom pobeda sve dok ne povratimo svaki pedalj sirijske zemlje. Nećemo oklevati da čeličnom pesnicom pregazimo one koji nas napadaju. Njihova sudbina je ili da se predaju ili da umru", ističe se u saopštenju vojske, prenele su agencije.

Vojska je navela da će se njihova borba protiv terorizma nastaviti da bi se na celoj teritoriji zemlje "povratila bezbednost i stabilnost".

Sirijska vojska povratila je kontrolu nad Kusairom posle napada koji su trajali više od dve sedmice na taj grad u blizini granice sa Libanom. Sirijski pobunjenici su se noćas povukli iz tog grada.

Snage predsednika Bašara Asada započele su 19. maja ofanzivu na Kusair, uz pomoć boraca libanskog pokreta Hezbolah, a grad je strateški bitan jer povezuje Liban i Siriju.

Kontrola nad Kusairom je bila ključna za pobunjenike jer je to za njih bio glavni pravac snabdevanja oružjem, a iz Libana su dolazili i borci u pomoć.

Istovremeno, američke, ruske i diplomate UN sastale su se u Ženevi kako bi razmotrile plan za održavanje nove međunarodne konferencije sa ciljem okončanja konflita u Siriji, nakon što je režim uspeo da preuzme Kusair.

Sastanku prisustvuju izaslanik UN za Siriju Lakdar Brahimi, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mikail Bogdanov i američki podsekretar Vendi Šerman.

Konferencija ima za cilj pripremu puta za održavanje nove mirovne konferencije, a održava se u vreme kada su Francuska i Velika Britanija optužile predsednika Bašara al Asada da je koristio otrovni gas Sarin.

Takođe je i analiza UN utvrdila da postoje osnovane sumnje da se veruje da su obe strane koristile hemijsko naoružanje.

Šef američke diplomatije Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov dogovorili su se prošlog meseca o održavanju konferencije.

Vašington i Moskva su najavile da će zajednički raditi na tome da se za pregovarački sto dovedu sirijski režim i opozicija da pokušaju da se dogovore o političkoj tranziciji i kraju rata koji je odneo oko 94.000 života.

Inicijalni plan da se održe razgovori početkom ovog meseca je pomeren na juli, zbog neslaganja oko agende i učesnika.

Izvor: b92

Pogledajte još