Novi Zakon o medijima uskoro ide u Vladu Srbije

Na konferenciji za novinare, Kolarević je rekao da su neformalne konsultacije već održane, a da će za nekoliko dana biti zatraženo i zvanično izjašnjenje tih ministarstava, za šta je rok 20 dana.

On je, međutim, izrazio uverenje da neće biti potrebno da se sačeka toliko i dodao da će, ukoliko u tom roku neko ministarstvo ne pošalje svoj stav, biti zaključeno da ne postoje primedbe.

Kolarević je rekao da očekuje da će u tekstu koji će biti prosleđen Vladi Srbije biti unete i neke izmene u odnosu na onaj koji je bio poslat na javnu raspravu.

Prema njegovim rečima, pravnu stručnjaci se još spore oko toga da li bi Zakon o javnom informisanju i medijima mogao da ukida članove nekih drugih zakona, poput Zakona o Tanjugu ili Zakona o glavnom gradu, ili bi svojim članovima mogao samo da inicira promenu tih zakonskih dokumenata.

Još jedna izmena odnosi se i na spisak potrebnih dokumenata, koji je obezbedila Agencija za privredne registre, koje treba podneti prilikom registracije lista.

Na konferenciji za novinare ministar kulture Bratislav Petković predstavio je aktivnosti ministarstva na čijem je čelu u maju i najavio da se priprema dokumentacija za završetak rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti, kao i Narodnog muzeja i Istorijskog muzeja Srbije.

Petković je rekao da je Ministarstvo u maju izdalo devet dozvola u oblasti arheoloških iskopavanja i istraživanja a da je Vlada Srbije, na predlog ministarstva, utvrdilo dva nepokretna kulturna dobra - Sokolski dom u Obrenovcu i lokalitet Anine u selu elije.

Ministar je podsetio da je otvorena i nova postavka Muzeja Srpske pravoslavne crkve, koja ima oko 230 izloženih i oko 30.000 eksponata u depoima.

On je pozvao građane da vidu novu postavku i među brojnim eksponatima velike vrednosti izdvojio plašt kneza Lazara, u kojem je sahranjen nakon Kosovske bitke, Pohvalu knezu Lazaru, koju je monahinja Jefimija izvezla za manastir Hilandar, kivot Stefana Dečanskog i druge eksponate.

Izvor: blic.rs

Pogledajte još