Florens Artman za NIN: Hag ohrabruje buduće zločince

0

Haške sudije nam indirektno poručuju da se zločin isplati, posebno gospodarima rata, izjavila je Florens Artman, nekadašnja portparolka Karle Del Ponte, bivše glavne tužiteljke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), za novi broj magazina NIN .

Florens Artman u ekskluzivnom intervjuu za NIN povodom oslobađajuće presude izrečene Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, govori o kontroverzama koje su obeležile rad Haškog tribunala u završnici njegovog rada. Ona kaže da
niz oslobađajućih presuda izrečenih u poslednjih šest meseci poriču svaki smisao pravde I da je sadašnji sastav Haškog Tribunala izokrenuo međunarodno krivično pravo od svoje izvorne misije.

Haške sudije su“, tvrdi ona, „ukinule u konačnoj presudi Gotovini i Markaču pravni princip da postoje bar neka ograničenja preko kojih se ne može preći pri bombardovanju legitimnih ciljeva u urbanim sredinama“.

Smisao nove sudske prakse je, po njenom mišljenju, da ubuduće visoki politički, policijski ili vojni zvaničnici jedne države neće moći biti pozvani na krivičnu odgovornost za zločine počinjene u drugoj državi. Sigurna je da ima dosta ljudi iz Tribunala koji to isto kažu iza zatvorenih vrata ali niko nema hrabrosti da da ostavku ili da obrazloži glasno i jasno zašto deo sudija izlazi iz okvira svog mandata i pokušava da obesmisli međunardno krivično pravo pa time i Ženevsku konvenciju.

Izvor: NIN

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.