Zagreb: Uz CV dostaviti i golišave fotografije

Stigao joj je mejl u kojem je navedeno kako bi trebalo da izgleda njena biografija koja bi, osim stručnih referenci i dokaza o stečenom iskustvu, trebalo da sadrži i golišave fotografije.

„Grgića sam susrela u jednom kafiću gde sam bila u društvu brata. U kurtoaznom razgovoru rekla sam da tražim posao, na šta se on sam ponudio da i ja i brat dođemo na razgovor – brat za praksu, a ja za eventualni posao. Zajedno smo otišli na razgovor i odnela sam mu CV. Tada mi je nabacio neke seksualne aluzije, ali nisam tome pridavala značaj. Mislila sam da je reč o zafrkanciji jer smo generacijski bliski“, prepričala je N. K. za „Večernji list“.

Međutim, nakon odlaska stigao joj je mejl koji je šokirao. Uz izvinjenje što joj šalje mejl i poruku da je "ovo CV, a ne kao ovaj Vaš", priložio je "biografiju" propraćenu fotografijama potpuno gole devojke u raznim pozama. Sam Grgić je potvrdio da joj je poslao takav imejl i dodao da nije trebalo da ga otvara ako joj se ne sviđa. Već je, kazao je, imao problema zbog takvih stvari.

„Ona je mlada cura i to je bila zezancija. Već sam imao neprijatnosti jer volim tako da se zafrkavam. Ljude zapošljavamo na konkursima i tražimo stručnost, a za nju sam mislio da je cura koja voli da se zeza“, kazao je Grgić.

Maja Mamula iz Ženske sobe objašnjava da je seksualno uznemiravanje teško dokazati i da se svi dosadašnji procesi mogu obesiti o klin. Tek od 1. januara ove godine u Kaznenom zakonu postoji kategorija seksualnog uznemiravanja. Situaciju otežava i to što žene zbog straha i srama seksualno uznemiravanje ne žele prijaviti.

Kod nas je anonimno dolazila žena, članica Upravnog odbora jedne kompanije, samohrana majka koju je napastovao šef tog odbora. Ona bi došla kod nas da se isplače, tresla se, ali nije htela da ga prijavi“, kaže Mamula. Upozorava žene i na novu pošast: lažne kompanije traže radnice, a "razgovor za posao" koriste za polno napastvovanje.

Ne znamo još detalje, ali imamo ženu koja je doživela pokušaj silovanja. Sve smo prijavili policiji. Te kvazikompanije napravile su i lažne stranice na internetu, a žene im prvo šalju biografije, tako da znaju adresu i ostale detalje koje posle koriste za ucenu“, poziva Mamula žene da takve slučajeve prijave.

Izvor: Večernji list

Pogledajte još