Knut Flekenštajn: Srbija ispunila uslove za datum

Na međunarodnom skupu "Srbija i Evropska unija - Nova prilika?" Flekenštajn je ocenio da se reformski napori koje je intenzivirala nova Vlade Srbije mogu bolje podržati otvaranjem pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

"Decembra 2012. godine Savet EU je tražio od Srbije da ostvari suštinski napredak u pregovorima sa Prištinom i po meni je jasno da je Srbija taj uslov ispunila", rekao je on.

On je naveo da socijalisti i socijaldemokrate u Evropskom parlamentu podržavaju predlog Evropske komisije da se otvore pregovori sa Srbijom i izrazio očekivanje da će Savet EU 28. juna doneti istu odluku.

Kako je rekao, postoji mogućnost da bi Nemačka pred predstojeće izbore mogla da odloži odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom.

"Uoči izbora za Bundestag u septembru, stranka na vlasti bi mogla da odloži odluku o datumu za Srbiju, ali se nadam da se to neće desiti", rekao je Flekenštajn.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins ocenio je da Savet EU 28. juna neće lako doneti odluku o dodeljivanju datuma za početak pregovora sa Srbijom.

On je istakao da su reforme u Srbiji bitne kako bi se EU i građani zemalja članica pred donošenje te odluke uverili da je napredak Srbije kredibilan.

Martins je naglasio da "ni za koga nije dobrro da se veštački skraćuje pretpristupni period Srbije" i da što pre treba sprovesti reforme.

"Srbija izdvaja tri puta veći nivo subvencija za javni sektor nego što je prosek EU. Novac se troši na subvencije umesto da se stroši na ekonomski rast zemlje", rekao je Martins.

Kako je rekao, Srbija treba da iskoristi i pozitivna i negativna iskustva drugih zemalja i ne treba "da izmišlja toplu vodu".

On je rekao da pregovori nisu lobiranje već sagledavanje i rešavanje nedostataka koje zemlja ima.

Na skupu koji su organizovali su Centar za spoljnu politiku i Fondacija Fridrih Ebert, Martins je kao primer naveo bilatralne probleme poput demarkacije granica, bez čijeg rešavanja je "teško ili nemoguće ući u EU.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još