Filmski centar Srbije odlučio kome će dodeliti 1.015.000 evra

Za dugometražni igrani film stigle su 63 prijave, a po 200.000 evra dobiće projekti filmova "Dobrica", po scenariju Slavka Štimca i Srđe Penezića, u režiji Penezića, "Rekvijem za gospođu J" po scenariju i u režiji Bojana Vuletića i debitantski film "Vlažnost vazduha" po scenariju Staše Bajac i Nikole Ljuce, u režiji Ljuce.

Sledeći po visini sredstava su projekti u kategoriji manjinske koprodukcije. Po 50.000 evra dobiće srpski koproduceni u dva hrvatska, dva makedonska i jednom slovenačkom filmu. To su "Čudo u Poskokovoj dragi" Ante Tomića i Rajka Grlića (srpski koproducent je "Delirijum films") i "Moja tata" Irene Škorić ("Art akcija"), zatim "Sloboda ili smt" Vladimira Blaževskog ("Kiselo dete") i "Deca zimskog sunca" scenariste Gordana Mihića i reditelja Antonija Mitrikevskog ("Living pikčers"), kao i "Inferno" Vinka Modendorfera ("Delirijum films").

Za dugometražni dokumentarni film prijavilo se 70 autora. Po 20.000 evra dobiće Dragan Elčić za film "Milica", Dorđe Marković - "Ko je smestio kaktus Bati" i Boris Mitić - "Slatko od ništa". Tri srednjemetražna dokumentarca dobiće po 10.000 evra - "Zid smrti i tako to" Mladena Kovačevića, "Koreni zla " Želimira Gvardiola i "Potop" Jelene Jovčić, dok je za kratke dokumentarce komisija odlučila da ne dodeli sredstva.

U kategoriji kratkih igranih filmova od 27 prijavljenih odabrana su dva - "Tajna" Vladimira Borisavljevića i "Ravnodušje" Vojislava Savića i Marka Stankovića, koji će dobiti po 10.000 evra. Ista suma izdvojena je za dva animirana filma (prijavljen je 31 projekat) - "Baš Čelik" Rastka Ćirića i "Iluzija" Jelene Bešir, a 5.000 evra dobiće eksperimentalni film "Polka" Gorana Gocića.

U kategoriji razvoj projekta odabrana su tri koja će dobiti po 5.000 evra - "Bog se vraća kući" debitanta Petra Ristovskog, "Čudo" po scenariju Srđana Dragojevića u režiji Dušana Lazarevića i "Bunar" po scenariju Radmile Smiljanić u režiji Predraga Velinovića.

Najviše prijava stiglo je za razvoj scenarija - 111, a odabrano je deset koji će dobiti po 1.500 evra. To su "Koma" Petra Jakonića, "Film o Bošku Tokinu" Slobodana Šijana, Vladimira Maričića i Biljane Maksić, "Zakasneli eho" Miodraga Chertića, "Religija noćnih šetnji" Nikole Ležajića, "Tajni jezik" Milana Konjevića, "Kamen u cipeli" Ljubinke Stojanović, "Priče iz donjeg kosmosa" Sonje Blagojević, "Korisnici" Ivana Ikića, "Atomski zdesna" Srđana Dragojevića i "Otkriće života" Natalije Avramović.

Saopštavajući ove rezultate zainteresovanim filmadžijama i novinarima u Muzeju kinoteke Karaklajić je objasnio da su komisije po kategorijama predložile veći broj projekata, ali je Upravni odbor unapred odlučio, u skladu sa raspoloživim sredstvima, koji će broj filmova sufinansirati i sa kojom sumom.

Konkretno, UO je odlučio da se podrže dva dugometražna igrana i jedan debitantski film sa po 200.000 evra, odnosno tri dugometražna dokumentarca sa po 20.000 evra i tako dalje. Na osnovu toga filmovi dobijaju novac po redosledu na listi komisija.

Prisutni autori tražili su da čuju ko je ostao "ispod crte", ali je Karaklajić odbio da kaže. On je, međutim, detaljno naveo kriterijume za izbor, članove Zakona o kinematografiji, kao i finansijsku situaciju FCS-a. Kao što je poznato, Ministarstvo kulture u svom budžetu nije predvidelo novac za kinematografiju. Sredstva kojima će se realizovati ovaj konkurs stigla su, a deo tek treba da stigne, kroz desetak dana, od RATEL-a i RRA.

FCS treba da raspiše još jedan konkurs ove godine, ali to neće činiti dok ne obezbedi budžet, jer to ne bi bilo fer prema autorima i producentima, rekao je Karaklajić.

Na razne primedbe prisutnih odgovorio je da su i on i novi v.d. direktor FCS-a Milan Lučić "nasledili ceo ovaj posao", da se slaže da je para malo, ali da oni imaju planove kako da se obezbede sredstva jer "kinematografija kao industrijska grana može da zaradi".

(Izvor: Blic )

Pogledajte još