Barselonin napad u najjačem sastavu protiv Mančestera

RIM, 26. maja 2009. (Beta-AP) - Barselonin ubitačni napad trebalo bi ponovo da bude u punom sastavu za sutrašnje finale fudbalske Lige šampiona protiv Mančester junajteda, pošto će se u tim najverovatnije vratiti Tijeri Anri i Andres Inijesta.

Obojica igrača doputovala su danas s timom u Rim, dan pošto su trenirali punim intenzitetom od kada su se početkom meseca povredili. Stvari tako dolaze na svoje mesto za španskog šampiona pred sutrašnji meč.

"Oni su dva osnovna dela u našem fudbalskom planu. Znamo da će igrati i da će biti 100 odsto spremni. Privilegovani smo što ih imamo, jer smo bolji s njima", rekao je vezni igrač Barselone Ćavi Ernandes.

Anri i Inijesta bili su ključni igrači u nezaustavljivoj napadačkoj sili, koja je ove sezone postigla 151 gol dok je osvajala dva trofeja. Ako sutra osvoji treći, trofej evropskog prvaka, Barselona će postati tek treći tim koji je osvojio "triplu krunu".

Inijestin izjednačujući gol u nadoknadi vremena protiv Čelsija doneo je Kataloncima šesto finale u istoriji kluba. Reprezentativac Španije, koji se oporavlja od povrede butine, odustao je od svog rezervisanog nastupa u javnosti kada je pričao o finalu.

"Mančester je aktuelni šampion, jedan od najboljih timova, ali me ne plaše. Prema njima osećam isto poštovanje kakvo oni osećaju prema nama. Ovo je prilika da postanemo deo istorije. Pristao bih i na pobedu na penale", rekao je Inijesta.

Ako je, međutim, suditi prema načinu treninga, to nije nešto na šta je Barselona baš spremna.

"Nismo ih vežbali. Mislim da je tako nešto besmisleno, jer ne možete simulirati napetost utakmice na treningu", rekao je Ćavi.

Anri je u napadu igrao sa Lionelom Mesijem i Samjuelom Etoom, a zajedno su postigli 71 gol.

Inijesta, međutim, predstavlja neizostavni deo sredine terena, koji sprovodi filozofiju trenera početnika Đozepa Gvardiole - napad i posed lopte na fudbalski način.

Inijesta i Ćavi na najbolji način iskoristili su savete Gvardiole, nekadašnjeg veznog igrača, koji je s Barselonom osvojio 10 značajnih trofeja, uključujući i Ligu šampiona 1992. godine.

"Ovo nam mnogo znači, jer igramo najbolji fudbal. Nikad nisam video ekipu koja igra na ovom nivou, nikada nisam igrao u boljem timu. Imamo pojedince, ali, iznad svega, pobeđujemo kao tim. Ponosan sam", rekao je Ćavi.

Odsustvo nekolicine defanzivaca ostavilo je, međutim, Barselonu ranjivu protiv Mančestera, koji ih je prošle godine izbacio u polufinalu.

Suspendovani su bekovi Danijel Alves i Erik Abidal, a štoper Rafael Markes je povređen, tako da će verovatno vezni igrač Jaja Ture igrati u sredini sa Đerardom Pikeom. Kapiten Karles Pujol i Silvinjo će verovatno igrati na krilnim pozicijama.

Mančester u napadu ima Kristijana Ronalda, Vejna Runija, Karlosa Tevesa i Dimitara Berbatova, što znači da će golman Vikor Valdes morati da da sve od sebe.

"Najviše cenim kako Runi, Teves, (Pol) Skols i drugi rade. Runi je igrao levog beka protiv nas. Da biste pobedili Mančester u finalu, ne smete da grešite", rekao je Inijesta.

Pogledajte još